zondag 1 mei 2016

Voorjaars zondag

Looking at me? de 13-552
Zondagmiddag, de dag kabbelt voorbij, mooi weer, voorjaar, eindelijk, van de week lag er nog gewoon sneeuw en hagel hier in het Noorden. 
Zo'n dag waarvan je weet dat je het gras moet maaien, maar liever even de deur uitgaat. Zo'n dag waarop je nog wat na geniet van de vlucht van zaterdag, met plezier de duiven hun rondjes ziet doen en de jongen er plots voor het eerst tussenuit trekken.
Zo'n dag waarop je plannen maakt en de zin in het leven nog wat meer wordt geprikkeld.
Ik heb deze week werkelijk niets te klagen, de duiven gaan goed, de eerste jonkies trekken al wat weg, vond al wat pennetjes in het hok. Jongen gespeend, ze kunnen er vlot af. De duivinnen deden het gisteren weer goed, volgens verwachting, niet super vroeg, maar vlot thuis. Een mooi concours overigens, chapeau voor de doortastendheid van de lossingscommissie van de afdeling Friesland. Ze hebben inzicht en lef, durven duiven te lossen in opklaringen, durven te schuiven met losplaatsen als het nodig lijkt en durven ook gewoon nee te zeggen als hun vakkennis zegt dat het niet kan, ik vind het al een paar jaar super gaan. Gewoon vrijwilligers, gewone melkers, gewoon een super bijdrage aan onze hobby.
Over het algemeen werd mijn optimisme gedeeld door de clubgenoten, de duiven kwamen vlot naar huis, ondanks de westelijke losplaats, deze keer was de route onder het IJsselmeer door, op de paar kop duiven in de noordwest hoek na, deze trekken hun eigen plan, moeten wel een stuk IJsselmeer pakken om zo'n verschil te kunnen maken. Mooi om te zien dat er elke week wel weer een paar duiven zijn die hun eigen plan trekken, of waarvan het instinct zegt dat ze moeten gaan, in plaats van op de veilige tour naar huis. In Tzummarum wonen een paar van die duiven, al een aantal jaren worden op veel concoursen daar het verschil gemaakt. Als ik programma ging spelen, ging ik daar wat duiven halen, wat een klasse die mannen van Sijbesma-Klaver!
Verder zie je de contouren van het verloop van vliegseizoen 2016 ontstaan, de mensen die gaan uitblinken krijgen hun dieren op punt, de mensen die het niet gaan halen, de tobbers, we kunnen ze nu al lezen uit de uitslagen en het verloop. Forme is er nog nauwelijks, gezondheid en ritme wel. De komende dagen, bij beter weer, zullen er een paar hokken boven alles uit gaan stijgen. Wie nu alles op punt heeft, krijgt zeker de forme te pakken, knaluitslagen zullen er op een paar hokken worden gemaakt.
De overnachters komen stilaan uit hun winterslaap, ook zij die het te koud vonden beginnen zich te roeren, ook de overnachters kijken in de uitslagen waar ze goed komen, waar series worden gedraaid, de concurrentie beloerd.
Limoges heet het hier in Friesland, of wel, de aftrap voor de overnachtvluchten.
Ik zal er niet aan meedoen, misschien toch St. Vincent, maar zeker Brive. Het kriebelt, het moet stilaan weer gaan gebeuren, voorjaar!
Hier op het hok gaat het goed, de duivinnen lopen stilaan van hun nesten, deze week zullen er een aantal niet mee kunnen naar de volgende opdracht, anderen blijven net aan zitten. Mooi om te zien hoeveel dat scheelt in motivatie. De rode 595, 3 weken achter elkaar de eerste terug in Engelum(daarmee ook 3 keer eerste van het heeeele dorp), kwam gisteren als derde aan, nu even niet op een nestje, waar ze de weken ervoor zonder moeite op het plankje plofte uit schier onmogelijke hoeken, draaide ze nu wat slagen voor ze landde op het hok en talmde ze even met binnen lopen. Dat is een minuut of 10 op 200 km, en nog een minuut bij aankomst. Voor het resultaat nu onbelangrijk, maar wel iets wat je meeneemt voor over een week of 6/7. Motivatie, gezondheid en forme gepaard aan klasse van de duif zelf,  zorgt voor winnaars. Ik heb nog nooit een flesje gezien waarin dat te koop is.
Bij de jongen gaat het ook goed, de oudsten hebben er een pennetje uit en trekken voorzichtig aan wat verder weg, een paar zitten tegen vliegen aan, vandaag weer 4 gespeend, volgende week komen er weer een paar koppels uit, het hobbelt lekker door, zonder noemenswaardige obstakels.
Volgende week ben ik er niet bij als de duiven thuis komen, we werken, dit weekend hebben de collega's het opgevangen, volgend weekend is het hun beurt om van het weekend te genieten. Doordeweekse feestdagen leveren voor ons altijd extra zaterdagen productie op. Ik zal niet melden op de meldsite en vriend Hans haalt de klok op, alles geregeld dus.
Goede week, ik ga eens kijken waar de grasmaaier is gebleven.

www.postduivenblog.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten