zondag 11 oktober 2015

Doelstellingen, wat moet je ermee?

Gisteren in Holwerd geweest, voor de prijsuitreiking van het N.I.C. Ik heb er een oprecht leuke middag gehad, veel gelachen, veel gehoord, gezichten gezien die ik anders alleen tijdens het vliegseizoen zie, bijgekletst en de reeks prijsuitreikingen weer uitgezeten en braaf aan de tombola meegedaan.
De commissie daar doet schitterend werk, met prachtige vleesprijzen voor de liefhebbers en een goed gevulde tombola. Ook voor de bonnen/late jongen verkoop wordt een hoop werk verzet, zo waren of jongen of bonnen te koop uit maar liefst 3 verschillende teletekst duiven, daarnaast een jong van de onvolprezen Barca doffer van Simon IJnsen, familie van de beste marathon duif van Nederland van Ronnie Leusink en ga zo maar door. 
Die duif van Ronnie, Arjanneke genaamd, wat een duif is dat. 3x teletekst op 3 vluchten in 1 seizoen, 3x onder totaal andere omstandigheden. Die kom je niet zo snel meer tegen.
Minpuntje was de bieding op een jong van de "Rooie" van Agema/v.d. Meer, zelfs samen met maat Bram waren de biedingen te machtig en moesten we hem laten lopen, jammer. Nog wel een bonnetje op de kop getikt van Wildervank uit Nes, Ameland van zijn teletekst duivin op Bergerac, 3x prijs en een echte kopprijs, dat op 1 van de verste afstanden, moet wel een topper zijn. Hij had van mij nog wat te goed, kunnen we mooi uitruilen.
Een positief verhaal dus, gelukkig, goed gevulde zaal ook, vooral veel leuke mensen bij elkaar, wat wil je nog meer.

Toch wel weer iets om over na te denken deze week. Ik werd deze week weer eens geconfronteerd met de vraag wat mijn "WHY" is. Diegenen die regelmatig cursussen volgen voor management weten wel wat ik bedoel. Het onderwerp keert in wat voor hoedanigheid steeds terug. De vraag is eigenlijk: Weet je waarom je doet wat je aan het doen bent en past dat wel in de visie van de organisatie waarin je verkeerd. 
Onwillekeurig moest ik op de terugweg na de cursus op donderdag aan de vraag terugdenken, mijn "WHY" in de duivensport, wat is dat eigenlijk, heb ik die wel voldoende duidelijk en wat nog veel belangrijker is, heeft mijn organisatie in de duivensport wel een "WHY"?
Een snelle blik in de statuten van de N.P.O. leert dat de organisatie zich ten doel stelt om de duivensport in het algemeen en de wedstrijdsport in het bijzonder te bevorderen en stimuleren. Mooie frase, alleen denk ik dat men het gevoel met deze doelstelling, deze "WHY" volledig kwijt is. Is het wel een "WHY", kan de N.P.O. hier zijn bestaansrecht aan ontlenen, of moet de organisatie zich opnieuw uitvinden om weer een punt op de horizon te krijgen en daadwerkelijk met een doelstelling gaan werken. Past dit nog in de tijdsgeest en de problematiek die we tegenkomen binnen de hobby.
Feit is dat de meeste leden zich niet kunnen vereenzelvigen met wat er op landelijk maar ook op afdelingsniveau gebeurd. Nee, ik ben niet echt ingevoerd in alle problematiek, wil duiven houden, kweken, vliegen en plezier beleven aan mijn hobby en dat ook nog samen doen met de mensen die dezelfde hobby hebben. Toch weet ik welhaast zeker dat de meerderheid van de leden van het N.P.O. zich niet kunnen vinden in de gang van zaken, bestuur en leden zijn elkaar kwijt. Hergroeperen en gezamelijk achter een nieuwe doelstelling, een nieuwe "WHY", zou goed helpen om weer wat begrip en draagkracht te krijgen.
Mijn "WHY" in de duivensport? De ultieme sportduif kweken en dit bevestigd zien door de uitslagen op de door mij uitgezochte marathon vluchten. 
Graag in een leuke vereniging met leuke collega melkers die waardering hebben voor elkaars prestaties en helpen als het nodig is, op welke manier mogelijk. Wat zou die wereld mooi zijn. Mijn maatjes daar in Minnertsga en ik, we zijn al een eindje op weg, hopen dat dat in ieder geval zo blijft. Is daar in ieder geval een basis om stappen naar voren te maken.


  

2 opmerkingen:

  1. Mooi geschreven! De actie vanuit de leden richting besturen om veranderingen te bewerkstelligen c.q. te bepleiten mag m.i. niet achterwege blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt Theo, maar dan moeten de leden ook in de benen komen, nu laat men het gebeuren.

      Verwijderen