Hoe zou dat eigenlijk gaan?
Vrijdagavond was de najaarsvergadering van mijn clubje in Minnertsga. Ik was te laat, zou op tijd van het werk vertrekken, maar ja, als ik eens iets privé heb, gebeurd er steevast iets waardoor je net even meer tijd kwijt bent dan de bedoeling is. Voor mij is dat de normaalste zaak van de wereld, zit tenslotte dagdagelijks in de hectiek. Voor veel mensen is dit ondenkbaar, 's morgens werken, 's middag om 17:00 thuis, 18:00 de aardappelen op tafel. Mijn leven zit zo niet in elkaar, lastig uit te leggen aan diegene die een regelmatiger leven hebben.
Maar, hoe zou het eigenlijk gaan als ik ook zo'n baantje had, dicht bij huis, elke dag mooi op tijd, de enige stress van die dag op tijd in het lokaal zijn?
Tijdens de vergadering werd de bezorgdheid uitgesproken dat er maar een paar mensen zijn die nogal specifieke zaken in de vingers hebben. Te denken aan de klokken man, de inkorver, de mensen die achter de schermen de club feitelijk draaiend houden.
Hoe zou dat gaan als deze mensen plots niet meer kunnen, of niet meer willen? Helpers genoeg in de club, maar of die nu weten hoe je met het kloksysteem werkt met inkorven en afslaan?
Volgende vraag is natuurlijk wie er genegen is om te leren ook met de computer en software om te gaan, zodat het inderdaad wat makkelijker word. Akelig stil en wat gemompelde verontschuldigingen. Ja er zijn er nog een paar die het weten, maar ja, zijn precies die gasten die niet altijd aanwezig zijn, werken, overnachtspelers, noem maar op........
Hoe zou dat eigenlijk gaan als we plots tekort inkorvers hebben voor de normale programma vluchten?
Constatering is dat er best veel overnachters lid zijn in de club, die korven niet alles in, veel slaan de jongen en navluchten over, gewoon omdat ze later kweken, tijd te kort komen, lichamelijke ongemakken en zo meer.
Programma spelers zijn in de minderheid aan het raken, er zijn er een paar gestopt, of overgestapt, zoiets gebeurd ieder jaar wel, maar dit jaar net even meer dan je hebben kan als club.
Hoe zou dat gaan, als je clubje zijn bestaansrecht verliest, domweg omdat je te vaak naar een andere club moet om in te korven?
Het is niet zo ver, maar, als we niets doen gaat dat wel gebeuren, volgens mij is het bij meer clubs aan de hand bij ons in de buurt....
Ik kijk nog eens naar mijn eigen situatie: ben eigenlijk te druk om met postduiven te spelen, zet mijn duiven 's morgens in het lokaal met water en voer, zodat ze ingekorft kunnen worden als het zover is. Ben er vaak op zaterdag niet, moet toch nog wel eens gewerkt worden, weet hoe de klokken werken, maar ja, ben er vaak gewoon niet, als ik niet inkorf met de jongen en natour ga ik ook niet even naar het afslaan, is me net even te ver op mijn vrije zaterdag..........
Schuldig? In de zin van samen en gemeenschapszin naar mijn club toe zeker. Ik ben overigens niet de enige. Hoewel ik een avond als vrijdag ook niet wil missen. Na de vergadering toch nog lekker over duiven geouwehoerd en mekaar nog even wat op zitten ruien. Hoort erbij toch?
Als je het wat algemener bekijkt geeft het eigenlijk het failliet van de oude duivensport weer, we willen niet dat er wat veranderd, maar zo kan het niet jaren door blijven gaan.
Ik ben de exponent van de liefhebber die in een andere tijd verkeerd, dus ook anders door zijn vereniging en bond bediend dient te worden. De specialisatie zien we steeds meer, maar het systeem waarin we verkeren is nog steeds gestoeld op 50 jaar geleden, toen de bomen de hemel nog ingroeiden.
NPO misschien wordt het tijd om specialisatie gemeengoed te maken, om voorzieningen te treffen voor invlieg en lapvluchten voor de specialisten op welke discipline dan ook, schrijf een competitie uit over een korter aantal weken waarin elke discipline afzonderlijk kan concoursen. April, mei en juni voor de snelheid, kunnen ze elke week op 200 km knallen. De midfonders van eind april tot eind juni elke week op 400 km, kunnen ze zich ook uitleven.
5 Dagfondvluchten in Juni en Juli, dan zijn de dagen het langst, om de week, kan je tussen door nog ff lappen of op de snelheid en midfond mee, zelfde geldt voor de marathon en ZLU. Jonge duivenvluchten van Juli t/m eind Augustus, weet je meteen waar je aan toe bent, kan je je vakantie eromheen plannen. Om af te kicken nog wat natur of taartvluchten zoals dat zo mooi heet, kan je mooi wat laatjes africhten of nog wat thuisblijvers testen. Deze kunnen in september tot in oktober, kijk naar de taartvluchten.
Algemeen kampioenschap(generaal) hoef je niet af te schaffen, gewoon je beste resultaten van 4 vitesse, 4 midfond, 3 dagfond en 4 jonge vluchten inleveren, alles weer geregeld toch?
De NIC's zijn best succesvol, dus waarom niet een zelfde systeem voor de snelheid, midfond en dagfond concoursen? Ja, je kunt dan niet elke week om de hoek inkorven, nou ja, kan ik nu ook al niet, Minnertsga is 15 minuten, Holwerd voor de marathon een half uur. Goed is te zien dat er juist bij de NIC's steeds meer gebeurd wat mensen bind. Wat te denken van een soort van duivenbeurs ipv van dezelde prijsuitreiking als 25 jaar geleden ook al gebeurde?
Het probleem met veranderingen is dat mensen genegen zijn om beren op de weg te zien, in plaats van de voordelen en voortgang van de sport, die we toch met zijn allen willen behouden.
De gemeenschapszin blijft toch ook wel behouden, dat begint namelijk bij hulp vragen en hulp bieden waar nodig. Dit kan op verenigings niveau, maar net zo goed op een wat groter gebied, kijk naar het organiseren van lapvluchten in Noord-Holland door de ZLU spelers daar, of de mogelijkhied om in Hank duiven in te korven op vrijdag voor een ritje Noord Frankrijk, ook om te lappen. Lijkt me niet moeilijk om dit ook in andere gebieden in Nederland op te zetten.
Oh ja, vergeet nog wat voor diegenen die betrokken zijn, maar thuis geen sores willen of kunnen gebruiken: organiseer weer eenhoksraces in Nederland, blijven er vast nog meer mensen betrokken bij de sport.
Ideeën genoeg lijkt me, nu nog een paar mensen die er een visie op durven te ontwikkelen, dan zijn we vertrokken naar postduivensport 2.0.
www.pigeonjohnny.blogspot.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten