zondag 28 september 2014

Niet de sterkste maar de slimste

Vanmiddag het WK wielrennen op de tv. Wielrennen is 1 van mijn favoriete sporten om te kijken, ik vind het mooi om te volgen wat er gebeurd, waarom een renner op een bepaald moment de aanval kiest, hoe sommige renners de koers kunnen "lezen", de hero├»ek die er mee gemoeid is. Het WK is vaak een koers van de lange adem, energie sparen om in de finale mee te zitten, vaak valt de beslissing pas in de laatste kilometers, nadat de renners kilometers lang elkaar hebben proberen te slopen. Vaak wint de slimste, diegene die het best met zijn energie is omgegaan, de sterkste kan zich vaak niet inhouden en verspeeld hierdoor zijn kansen. Saillant detail is dat er geen "oortjes" worden gebruikt, het communicatie middel tussen ploegleider en renners. Hierdoor ontstaat vaak verwarring en vraagt het van de renners inzicht, inzicht dat in veel koersen wordt overgenomen door de ploegleiders, omdat zij via beeld en geluidsverbindingen de informatie hebben over het verloop van de koers.
Parallellen kunnen getrokken worden met het verloop van een wedvlucht met duiven. De kracht van het collectief(peloton), de duif die zijn eigen plan trekt en hierdoor een gunstiger lijn vliegt, waardoor hij een voorsprong verkrijgt op het collectief. Natuurlijk, duiven vliegen op instinct, de menselijke intelligentie is bij de duif niet aanwezig. Maar toch, het heeft raakvlakken.

Gisteren bij de vereniging meegeholpen om de benodigde materialen die in het vliegseizoen zijn gebruikt schoon te maken en op te ruimen. Opvallend hierbij: natuurlijk zijn het dezelfde mensen die aanpakken, in de loop van de ochtend komen toch alle leden wel aan, helpen mee en diegene die dat niet (meer) kan komt toch in ieder geval voor een bakkie en een praatje. Gezellige ochtend dus, hoewel ik weer eens eerder moest vertrekken omdat er 's middags nog onverwacht gewerkt moest worden. Ik vind het toch uniek wat daar gebeurd, meestal zijn het maar een paar mensen en verstopt de rest zich.
Tijdens de koffie een mooi gesprek gehad met een clubgenoot. Een enthousiaste en ambitieuze liefhebber, zet regelmatig mooie uitslagen neer, net als ik overnachter. Het wil de laatste maanden niet zo erg, lichamelijke problemen spelen op waardoor de verzorging van de duiven te wensen over laat. Na zijn verhaal te hebben gehoord, bespraken we de mogelijkheid om het wat minder te doen, met minder duiven, wat selectiever te zijn met het aantal te fokken jongen en het aantal vliegers, waardoor er minder lichamelijk werk is en het plezier in de duiven weer terugkomt. Hij zelf heeft het idee om te stoppen als het niet meer wil, alleen nog wat kwekers, wat jongen verkopen en voor eenhoksraces kweken. Na ons gesprek merkte ik dat ik hem een optie had aangereikt waar hij zeker over na zal denken. Hoe het afloopt? Ik weet het niet, maar ik hoop dat ik tot hulp ben geweest.

Op eigen hok deze week de jongen 1 keer over het IJsselmeer afgericht, ik ben de hele week vroeg begonnen, dus de jongen moesten 's avonds al in de mand gezet worden, daarnaast moesten ze 's ochtend nog bijna 3 uur in de kofferbak wachten voor ze eruit konden. Niet ideaal vond ik, wederom 2 jongen die de oversteek niet hebben kunnen maken. Er is woensdag nog wel een jong teruggekomen van de africhting vorige week donderdag, gewond, staart weg, zo te zien niet door de kromsnavel, maar ergens tegenaan gevlogen. Wat een karakter.....
Verwondingen zien er altijd ernstig uit, maar het lijkt mee te vallen, ze vliegt gewoon rond, na een paar dagen recuperatie. Dit weekend niet afgericht, komende week nog maar een paar keer over het IJsselmeer. Vandaag vooral bezig geweest met alles weer rechttrekken wat afgelopen week is blijven liggen.

En het WK? Een Pool wordt wereldkampioen, hij was de slimste, hij wist op het juiste moment te ontsnappen, op een punt waar het niet werd verwacht. Zijn ploeg heeft lange tijd tempo gemaakt in het peloton, de meesten dus gesloopt. Natuurlijk, hij is een klasbak, heeft ondanks zijn 24 jaar al veel laten zien. De rest, de grote namen, hadden niet de punch om hem nog terug te pakken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten