zondag 21 september 2014

Selectie?

Zoals ik vorige week al schreef, wilde ik afgelopen week gebruik maken van het aangekondigde goede weer om de jongen af te richten over het IJsselmeer.
De normale procedure is de jongen samen met wat oudere, ervaren vliegers te lossen halverwege de Afsluitdijk, daarna  de dijk oversteken en ook weer lossen met ervaren dieren. Gaat dit goed dan kunnen de jongen over de "dijk" zoals hier in de buurt wordt gezegd gelost worden zonder ondersteuning van de ervaren dieren.
Ik heb ervoor gekozen om de jongen in 1 keer mee te nemen over de dijk, zonder de ondersteuning van mijn ervaren vliegers. Reden hiervoor is wat ik van een aantal goed spelende overnacht specialisten hoor. De jongen moeten ervaring op doen, om leren gaan met allerlei omstandigheden. Om dit te leren moet je ze dwingen om dit te ondergaan.
De grootste barrière die ze tegenkomen onderweg naar noord-west Friesland is het IJsselmeer. Er zijn duiven die er simpelweg niet overheen durven, er zijn duiven die langs de Afsluitdijk vliegen, er zijn er ook veel die langs de Wadden eilanden gaan, dan uit het noorden weer terugkeren naar hun hok, de liefhebbers op de eilanden beamen dit. Ik kom zelf oorspronkelijk uit Noord-Holland, we zagen daar wekelijks massa's duiven richting het Noorden gaan. Wat we daar ook zagen was dat duiven, zeker onder minder goede omstandigheden, op de rem gingen en terugkwamen, rond bleven draaien en uiteindelijk op zoek gingen naar water en een plek om te overnachten. Er waren weekenden bij dat alleen op ons hok al 20 opvangers waren, vaak na een nachtrust, wat water en voer vertrokken ze weer, of ze ooit weer aankwamen? Ons niet bekend. Ik praat nu over ervaringen in de jaren '70 en '80, ik hoor hetzelfde nu nog steeds van liefhebbers uit Noord-Holland. Vorige week sprak ik de eigenaar van de opvanger die ik had uit Zuid-Holland, hij zei ook dat er massa's duiven overkwamen die duidelijk van een ander concours waren, het konden alleen de duiven zijn van sector 4. Hieruit blijkt maar weer dat de duiven vaak de kustlijn zoeken van de Noordzee en zo noordwaarts vliegen. 
Oh ja, die opvanger is weer keurig thuis, kreeg netjes bericht dat hij weer was gearriveerd.
Maar goed, motivatie heb ik nu wel duidelijk gemaakt, feit is dat je bereid moet zijn om te incasseren, je weet van te voren dat een aantal van de duiven het moeilijk zal hebben om thuis te komen.
Maandag heb ik ze de 1ste keer meegenomen. Omstandigheden waren moeilijk: oostenwind, heiig en warm, hoewel dat 's morgens nog wel meevalt in september. Vera hield in de gaten hoelang het zou duren voor er duiven terugkwamen. Ik heb gelost om 10:00 bij Medemblik, onderweg naar mijn werk. Om 13:15 was er nog niets terug, daarna moest Vera weg. Om 15:30 een appje met het bericht dat er een paar in het hok zaten. Ik heb niet zo lekker meer gewerkt daarna. Bij thuiskomst 's avonds waren er 19 thuis van de 26, wel even slikken dus, verkeerde beslissing? Dinsdags zijn er nog 2 nagekomen, 1 werd opgegeven in Balk/Gaasterland, deze was duidelijk niet over het water gegaan. 22 terecht dus van de 26.
Donderdag heb ik nog een keer dezelfde exercitie gedaan, nu met de 21 die thuis waren op dinsdag. Niemand die ze thuis heeft zien komen, maar de manier waarop ze in het hok zaten vertelde me dat ze een veel betere overtocht hadden gehad, alles zat er fris en fruitig bij, ik miste er wederom weer 2. Hiervan is er zaterdag nog 1 teruggekomen, compleet afgevlogen. De opvanger in Balk is op mijn verzoek op donderdag los gelaten en ook weer thuis. Per saldo dus 5 duiven weg van de 26 over 2 africhtingen. Moet nog bij vermeld worden dat de omstandigheden donderdag nog iets lastiger waren, de mist hing dikker over de weilanden, hoewel de bovenlucht mooi blauw was. Ook was het wat warmer, een heel zacht briesje uit het oosten.
Ik besef dat dit nog geen wedstrijd ervaring is, omgaan met stress van vervoer, containerlossingen en drinken in de vrachtwagens naar en op de losplaats moeten ze allemaal nog leren, feit is wel dat ze de belangrijkste barriere onderweg naar huis nu al 2x bedwongen hebben. Ik hoop er de komende weken nog een aantal keer gebruik van te kunnen maken, als het weer goed genoeg blijft. Heiig weer met een schone bovenlucht is niet ideaal, maar te doen, een bui regen onderweg is ook te overwinnen, er moeten natuurlijk wel omstandigheden zijn die de duiven eerlijke kans geven om thuis te komen. Als ik stop met de africhtingen zal ik de balans op maken welke jongen er nog over zijn. Hiermee kan ik in ieder geval alweer wat meer over de kweekwaarde van de "kwekers" vast stellen. Iets wat ik nodig heb om verder te komen, ook al hebben de jongen nog niet veel afstand hoeven overbruggen.
Ook hier heb ik ondertussen vastomlijnde ideeën over, maar dat komt een andere keer. In ieder geval altijd wel wat om over te schrijven en mijmeren. Goede week!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten