zaterdag 4 april 2015

Het verhaal van de Teletekst-doffer

Op bezoek bij Wim de Jong in Sint Annaparochie.

2 weken geleden schreef ik al dat clubgenoot Wim de Jong samen met zijn zoon Wouter op bezoek was bij mij. De afspraak was al eerder gemaakt, kon toen eindelijk eens ingelost worden. Ik heb toen meteen afgesproken dat ik ook bij Wim en Wouter zou komen kijken, ik was vooral benieuwd naar de Teletekst, de doffer die 9de in sector 4 vloog van St. Vincent dit jaar, daarvoor had hij al 5x prijs op 5x mee gevlogen, hoezo een topper?

Eerst maar even een beetje historie. Wim is een herintreder in de duivensport, in 2010 begonnen met het opbouwen van een stammetje overnacht duiven. Dit vergt tijd, geduld en inzicht, zeker als de ruimte beperkt is, zoals bij Wim het geval is.
Wim schafte in 2010 wat rechtstreekse A.P. Overwater duiven aan, deze werden gekruist met duiven van lokale grootheden als Hans de Ruig. Met deze duiven werd wat gevlogen, eigenlijk wordt er pas vanaf 2012 deelgenomen aan overnacht vluchten. Daarnaast werden van bekende hokken nog wat duiven aangeschaft, telkens om met de Overwaters te kruisen.

In 2014 werd voor het eerst deelgenomen aan het complete overnacht programma van N.I.C. Holwerd. Meteen werden ze kampioen, zowel aangewezen als onaangewezen. Hoezo klasse?
Mooiste prestatie werd geleverd tijdens St. Vincent. De editie van de enige echte nationale klassieke middaglossing was loodzwaar, met een stevige kopwind en temperaturen die niet echt zomers te noemen waren. 
Uitgerekend op deze vlucht levert de "55", oftewel de Teletekst het bijna onmogelijke. 's Middags geklokt, in sector 4 9de, vroeg in afdeling Friesland, nationaal binnen de eerste 250, met een overvlucht van 200 km, op 1 van de verste afstanden. Van de 5 ingekorfde duiven waren er op zaterdag al 2 thuis, terwijl de meeste deelnemers pas op zondag hun eerste duif mochten verwelkomen, op zondag werd nog een derde geklokt. Op de andere vluchten werd telkens een aantal mooie prijzen bijeen gespeeld, resulterend in een dik verdiend kampioenschap.

De stamopbouw bij Wim en Wouter is voornamelijk opgebouwd uit rechtstreekse Overwater duiven, gekruist met allerhande lokale en meer nationaal bekende liefhebbers. Er wordt altijd wel uitgekeken naar mogelijke versterking.
Op het vlieghok is de Teletekst de onbetwiste nummer 1, maar een aantal verwante duiven doen eigenlijk weinig voor hem onder. Ook de jaarlingen voor dit jaar laten een aantal mooie dieren zien, waaruit zeker een paar goede maratonista's over zullen blijven.

De verzorging van de duiven is strak maar eenvoudig, er wordt niet gezocht naar het geheim van de andere liefhebbers, er wordt vertrouwd op een solide verzorging en kwalitatief goede duiven.
Geheim wapen in de geheel is misschien wel zoon Wouter, zijn "Witte" en nakomelingen gaan ons misschien nog verbazen in de toekomst, zijn "Bonte" gaat zeker hoge ogen gooien dit jaar.

Ik heb een goed hok duiven gezien vandaag, gebouwd op een kleine maar solide basis in de vorm van goede kwekers, daarnaast niet teveel maar wel goede vliegers. Het geheel geleid door iemand die met beide benen op de vloer staat en goed weet waar hij mee bezig is. Van Wim en zoon Wouter gaan we zeker meer horen in de marathon wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten