zaterdag 25 oktober 2014

St Vincent 1200 km, Hans de Ruig

Oudebildtzijl, bijna aan de Waddenzee, hoog in Friesland. Net buiten dit dorpje woont de familie de Ruig. Een dijkhuisje, onderaan de dijk, Hollandser kan haast niet. 
Ik ken Hans de Ruig sinds 2010. Hij was de eerste overnachtspeler waar ik op bezoek was, nadat ik had  besloten weer te beginnen met postduiven, specifiek met de overnachtvluchten. 
Ik kan me het eerste bezoek nog herinneren. We werden hartelijk ontvangen op de 2de paasdag 2010, Hans fanatiek en gedreven, honderduit pratend, zijn vrouw Imkje rustig, lachend en zorgzaam, direct in gesprek met mijn partner Vera. Je voelt je er meteen thuis. In de jaren erna ben ik nog vaak langs geweest, voor een praatje, een paar jongen, of gewoon duiven letten als ik zelf niet mee had. De laatste tijd was dit niet meer gebeurd, dus hoog tijd voor een nieuwe ronde.
Hans speelt in dezelfde vereniging als ik, speelt hetzelfde spel, dus er is snel een band, in ieder geval een gemeenschappelijke interesse. Er wordt gespeeld onder de naam Hans en Eelke de Ruig. Zoon Eelke is echter druk met school, maar nog steeds bij de duiven betrokken.
Hans was vorige maand al even bij mij wezen kijken, stille seizoen was net begonnen, hij kwam eigenlijk om de 801 te bekijken, helaas is deze nog steeds onderweg van zijn laatste vlucht. Toch een paar leuke uurtjes gehad, de duiven bekeken en gekeurd. Ik werd meteen uitgenodigd om weer eens langs te komen.
Hans voor zijn vlieghokken

Tijdens het seizoen had Hans al verteld dat hij met een paar bekende liefhebbers in contact staat de laatste tijd. Hij gaf zelf al aan dat dit voor hem een enorme boost is. Hij leert veel van deze mensen en probeert dat toe te passen op zijn eigen hokken. Er zaten altijd al goede duiven, de uitslagen waren soms goed, soms minder, er werd ook met veel duiven gespeeld. Dit is de laatste jaren een stuk minder geworden, wat me opviel was dat de kwaliteit op de hokken flink verbeterd was. Hans beaamde dit, hij legt zich nu veel meer toe op een paar specifieke lijnen, gekruist met het soort wat hij altijd al op het hok had. Onder impuls van zijn nieuwe contacten kan hij makkelijker aan duiven komen om de kwaliteit op de hokken te verbeteren.
Ook het voersysteem is drastisch aangepakt, alsmede het inspelen van de jaarlingen. Jongen werden soms wel gespeeld, soms niet, dit jaar werd er vooral stevig afgericht, tot aan Brussel aan toe.
Je ziet de duiven hier van ver komen

Opvallend dit seizoen was dat hij prachtige series draaide, zowel op de overnacht vluchten met de overjarige duiven, als met de jaarlingen op de dagfond vluchten en in Augustus op Bergerac. Alleen die echte kopduif zat er niet in, ondanks dat een schitterend seizoen.
Uitgebreid door de hokken geweest, late jongen die ondanks hun jonge leeftijd al goed in elkaar zitten, kweekduivinnen waarvan ik er zelf wel een paar wil gebruiken, inmiddels bewezen vliegers en beloftevolle jaarlingen. Kweekdoffers die gewoon goed zijn. Er wordt behoorlijk aan de weg getimmerd.
Kweekmethode die toegepast gaat worden: goed x goed, lijnen kruisen, maar ook witoog x geeloog, een streven wat steeds meer opgeld doet.
Ook de bijproducten die bij zijn nieuwe systeem besproken. Er komt nogal wat bij kijken om duiven te prepareren voor een marathon vlucht. Gezien de resultaten lijkt het voor Hans de juiste manier.
Wat mij het meest verbaasde: er wordt tegenwoordig heel veel gedaan met DNA van topduiven en duiven die internationaal verkocht worden. Hans vertelde dat de DNA uitslagen ook worden gebruikt om vast te leggen waar de sterke en zwakkere punten van duiven zitten. Door deze DNA patronen naast elkaar te leggen schijnt het mogelijk te zijn om kweekkoppels samen te stellen die elkaar aanvullen op de zwakkere punten. Geen nieuws voor mensen die serieus kweekkoppels samenstellen en proberen te compenseren, echter de DNA certificaten van duiven schijnen hier een goed hulpmiddel bij te zijn. Eerste keer dat ik er van gehoord heb in ieder geval.
Ook in het stille seizoen de duiven los
Ik heb vanmiddag weer een hoop opgestoken, er werd openhartig gepraat over alle  onderwerpen die aan bod kwamen. Ik heb weer veel kennis bij elkaar geraapt, eens kijken wat ik weer met al die weetjes kan.
Hans en Imkje bedankt voor een leuke middag.

meer info: www.hansderuig.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten