zondag 12 oktober 2014

Warme winter?

Losse eindjes, dit gaat zeker op voor de Chinees Zhang, finalist in de finale rekstok op het WK turnen, gezien als grootste concurrent van ons aller Epke Zonderland. Hij was onderweg naar een goede klassering, echter kreeg hij materiaal pech, het leertje van 1 van zijn handschoenen brak los, essentieel voor de turners aan de rekstok. Voor eigen publiek kon de man de verwachtingen dus niet waarmaken, domme pech? Waarschijnlijk. Epke was magistraal, als zijn Chinese concurrent zijn oefening naar behoren had kunnen afronden was hij waarschijnlijk nog niet in staat geweest om voor goud te gaan. Winnen of verliezen, het ligt heel dicht bij elkaar. Er vliegen overigens al heel wat Epke's rond in Nederland, als ik de stambomen van te koop aangeboden duiven mag geloven.
Ik ben geen turnfan, maar de beelden die de wereld werden ingestuurd waren wel fantastisch. Vooral de slowmotions na de oefeningen brachten prachtig in beeld welke passie, focus en concentratie deze atleten opbrengen om het beste in zichzelf boven te halen. Absolute ster was in mijn mening de Amerikaanse Simone Biles, wat een talent, in elke sport kennen we dit wel, eens in de zoveel tijd staat er iemand op die dergelijk natuurtalent etaleert. Wat opvalt bij haar is het spontane plezier dat ze laat zien, ze leeft voor haar passie. 

Het rommelt in postduivenland. In België vliegt men elkaar in de haren over het wel of niet opheffen van de zones, vooral bij de nationale hafo vluchten, de bond wist het even niet meer en dacht weg te komen met het simpelweg teruggaan naar nationale en provinciale uitslagen. Even het commerciële belang van een aantal hokken over het hoofd gezien?
Daarnaast plannen de Waalse melkers een coupe, willen apart van de Vlaamstaligen gaan concoursen. Nog wel onder de koepel van de KBDB zeggen ze. Wordt weer een spannende winter daar. 
Ook een forse veroordeling wegens vermeend doping gebruik bij een liefhebber. 3 jaar schorsing en 15.000 euro boete. Niet misselijk, net als in de sportwereld hoor je voors en tegens over deze man. Hij weet zelf waarschijnlijk het beste of het waar is of niet.
In Nederland bij een aantal afdeling hommeles, afdeling 6 lijkt nu even de kroon te spannen, hoewel er elders ook nog het e.e.a. speelt. Ook hier weer genoeg voer voor de wintervergaderingen. Denk hierbij aan de organisatie van de grote dagfond concoursen en een aantal overnachtvluchten. Het NPO lijkt naarstig op zoek naar een manier om van de verantwoording over lossingen af te komen. Zou het overigens niet beter kunnen gaan over het trekken van lering uit het verloop van afgelopen seizoen? Code rood, foute lossingen en meer van dat, 2014 was niet om trots op te zijn.
Maar ja, even naar het journaal kijken plaatst alles wel weer in perspectief. Het Midden-Oosten is een puinhoop, de angst voor aanslagen lijkt ook Europa te bereiken, ebola in Afrika, vreselijk om te zien, ook hier de angst voor uitbreiding naar de rest van de wereld, hoe dom kan je zijn om met patiënten te gaan slepen. In Nederland wordt een scholier op school doodgestoken. Waar hebben we het dan over als het om de duiven gaat.............

Gisteren prijsuitreiking gehad bij het NIC Holwerd, waar ik inkorf voor de overnacht. Leuke middag, in de traditie zoals we die gewend zijn in Nederland. Opkomst niet echt goed, af te meten aan de opbrengst van beschikbaar gestelde late jongen 2014 en bonnen voor 2015. Jongen van een goede speler gaan ternauwernood voor het startbod van de hand, bonnen van diverse winnaars gaan voor een prikje weg. Tijd voor verandering? Aantrekkelijk maken voor nieuwkomers? Ik weet niet of het in dit soort middagen zit. Aan de uitgedeelde prijzenpakketten lag het in ieder geval niet. 
Volgens mij is het veel belangrijker dat de duivensport in de keuken laat kijken, de passie die je hebt delen, dat is wat mensen van buitenaf enthousiast maakt voor iets. Laat maar zien waarom je zo gek bent om dagen op je duiven te zitten wachten, er zoveel tijd aan spendeert om toch je duifjes zo goed mogelijk aan de start te krijgen.
Tijdens mijn bezoek aan Californië in 2011 werd me verteld dat daar bij grotere concoursen per keer een behoorlijk geld bedrag is te verdelen, opgebracht uit sponsoring en inleggeld. Animo om hier aan deel te nemen is groot. Direct na het bekend worden van de uitslag wordt er uitgekeerd, iedereen weet meteen waar hij aan toe is. Kampioenschappen in de clubs kent men wel, echter wordt aan individuele winst per concours vele malen meer waarde gehecht. Het winnen van een concours betekend een jaar lang je duiven kunnen onderhouden, kijk dan wordt het leuk.......

Tenslotte op eigen hok is het africhten van de jongen vorige week afgerond. Door het korten van de dagen is het niet meer mogelijk om de jongen dagelijks te laten vliegen. Vorige week schreef ik al dat ik de zaterdag naar Almelo moest, de jongen vlak voor Almelo gelost, dus in zuidoost richting, ongeveer 115 km hemelsbreed. De oudste jongen zijn 12 keer weggeweest, de jongsten 8 keer, wel met de lastige oversteken over het IJsselmeer, 90 km vanuit het zuiden en de lossing vanuit Almelo. Ik hoop dat het voldoende is om ze als jaarling aan de start te brengen. De rui zet goed door, dus met de gezondheid zit het ook wel goed. Kwekers zijn op tal, bij de vliegers mis ik veel doffers, tel er nu 10, tegen 18 duivinnen, da's lastig koppels maken voor het nestspel.
Ik speel nog steeds met de gedachte om alleen nog maar met duivinnen te vliegen op het nest, maakt het makkelijker omdat ik maar 1x daags kan voeren, nadeel is dat ik minder duiven kan inzetten. Wel weer makkelijker om de neststanden te bepalen en ze zo goed voor te bereiden op de door mij gekozen concoursen. We hebben nog een hele winter om erover na te denken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten