Als ik niet meer hoef te werken wil ik fulltime met postduiven bezig zijn.
De vraag die dan meteen opdoemt is, welke toekomst zit daar eigenlijk in. Het aantal mede beoefenaars in de postduivensport neemt gestaag af, jonge aanwas is zeldzaam. Ik hoorde laatst iemand zeggen: "We hebben er een jeugdlid bij, voor het eerst in 22 jaar ben ik niet meer de jongste". Ik ken dat gevoel, het was al zo in de jaren '70, toendertijd was ik jeugdlid, met mij nog een paar jongens, die stuk voor stuk weer afhaakten. Ik las zojuist het weekstukje van Michel Beekman over de kampioenenhuldiging in Amsterdam, treffender kan de stand van zaken in duivensportland niet omschreven worden.
Toekomst scenario zou kunnen zijn, een enorme toename van eenhoksraces, voor de deelnemers is dit redelijk vrijblijvend, je kweekt wat jongen en stuurt ze naar een ander land, ze worden er door professionals verzorgd, ze kunnen tegen duiven uit de hele wereld strijden om de hoogste eer. Thuis achter de PC kan alles gevolgd worden. Lekker makkelijk, je kunt gewoon op vakantie, hoeft je niet druk te maken over vrije dagen opnemen, weekenden vrij te plannen vanwege wedvluchten en meer van deze perikelen. Als je zin hebt reis je af naar de plek waar de race wordt georganiseerd, waar je, gekoppeld aan een leuke vakantie, de aankomsten van de finale race kunt volgen. Als je het slim aanpakt hoef je zelfs geen duiven meer te houden. Bestel voor een bepaalde datum wat jongen bij een kweekstation en je kunt los. Jammer dat dit in Nederland niet toegestaan is.
In de paardenwereld is dit al gemeengoed, eigenaren stallen hun paarden bij trainers, elke maand afrekenen, wanneer het uitkomt ga je lekker naar de drafbaan, of naar een springconcours.
De marathonvluchten zijn volgens mij ook nog in opmars, specialisatie in een tamelijk extreme vorm van de postduivensport. Ik zie in de toekomst een aantal trainingsvluchten, waarna er op de marathon(de finale) flink om prijzen gespeeld kan worden. Het aantal marathons zal dan afnemen, maar de vluchten die overblijven zullen echte klassiekers zijn. Deze kan je dan vanaf eigen hok spelen, het seizoen zal aardig ingekort zijn, zodat er veel meer tijd zal zijn voor andere zaken, die veel beter aansluiten bij de huidige tijdsgeest. Kampioenschappen zijn dan niet meer belangrijk, het gaat om pieken op het juiste moment.
Het programmaspel zal op termijn voorgoed verleden tijd zijn, zeker voor mensen die gewoon naar hun baas gaan, het is tegenwoordig heel normaal dat je een uur naar je werk rijd, ploegendiensten draait of vaak doordeweeks een aantal nachten van huis bent, omdat je werkplek toevallig even te ver van huis is. Kortom, het is lastig om je duiven te verzorgen in een bepaald ritme, wat de kansen op succes niet bepaald doet toenemen.
Vitesse, midfond of jonge duiven, als het blijft bestaan zal het in een veel mindere setting doorgaan, alles zal draaien om specialisatie op deze disciplines en een seizoen in zo'n discipline zal in een korte periode gespeeld worden.
Doemdenkerij? Ik hoop het niet, maar als je om je heen kijkt lijkt het me niet meer dan realiteitszin.
Toekomst in de sport is er overigens wel, kijk naar de ontwikkelingen in Aziƫ en Oost-Europa. De levensstandaard gaat daar omhoog, waardoor het mogelijk is om duurdere vormen van duiven houden te kunnen veroorloven.
Positieve dingen? Jawel, vandaag genoten van de duiven, lekker los gehad, was schitterend weer voor November. Hokken gepoetst, alles in bad, vanmiddag de kwekers nog even door de handen gehad. Hoe staan ze ervoor? Wat is wijsheid, hoe stel ik de koppels komend seizoen samen, kortom, totale ontspanning na 6 dagen werken. Blijkt het voor mij toch weer de ideale hobby te zijn, wat we snel vergeten is het meest belangrijk: plezier hebben in je duiven, in het hok, lekker wegmijmeren, de dingen die je meestal bezighouden even vergeten, de kop leeg. Super!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten