zondag 3 augustus 2014

Opnieuw beginnen

Na de teleurstelling van vorige week heb ik de blik inmiddels alweer vooruit. Het seizoen 2015 is wat mij betreft dit weekend alweer begonnen.

Eerst nog even de stand van zaken van vorige week. Gisteren kreeg ik nr 8 thuis van Cahors, een jaarling duivin. Ik had nog stille hoop op terugkeer van de 801 en de 667, de wind zit immers weer in de gunstige hoek (vanuit het zuiden), dus duiven op de dool en op het land wat aangesterkt, zouden het kunnen wagen. Helaas mocht het niet zo zijn. Mijn bevindingen hierover heb ik in het vorige bericht al geschreven. Streep eronder, verder met volgend jaar. Dit jaar korf ik niets meer in, ik ben vandaag begonnen met het africhten van de eerste groep jongen.

Africhten is bij mij: alle duiven 1 voor 1 los, te beginnen op 20 km. Alle duiven die 3 pennen of meer hebben gestoten gaan dan mee, de allerjongsten zijn nog niet zo ver. Zij worden later ingelast, krijgen wel het zelfde schema als de 1ste groep. Iedere gelegenheid die ik heb wordt gebruikt om de jongen weg te brengen. Voor mij het meest in de weekenden dus. Africhten kan tot in oktober, zolang het weer redelijk goed blijft. Gisteren de jongen voor het eerst in de mand gezet. Ik ben niet weggegaan met de jongen. De aangekondigde storingen voor de middag en avond waren reeds zichtbaar in de wolkenpatronen in de lucht. Geen goed nieuws, dus thuis blijven. Wel een paar uur mandervaring. De eerste keer mand levert bij de jongen steeds veel stress op, hebben ze dat maar vast gehad. Tegelijkertijd de gelegenheid gehad om de ringnummers na te kijken. Er waren er een paar weg van het hok, nu weet ik ook welke. Jammer genoeg zit hier ook 1 van de jongen van de Gebr. Lowik bij. 
Vorige week heb ik al opruiming gehouden in het kweekhok. Er zaten nog wat duiven met een dagfond afstamming, ik had deze bewust op het hok om wat punch en oriĆ«ntatie bij de overnachters in te brengen, ik heb er weinig resultaat van gezien helaas.
De jongen van deze koppels, met een 100% dagfond afstamming, heb ik ook meteen geruimd. Daarnaast vond ik nog een paar jongen die in hun ontwikkeling achterbleven(pennenrui), ik vond ze ook te schraal ten op zichte van de andere jongen, ook deze meteen geruimd.
Resultaat: vanochtend waren er nog 34 jongen van de 43. De Lowik duifjes meteen bij de kweekduivinnen gezet, ik wil er niet nog meer van kwijtraken, ze zijn immers bestemd voor de kweek. Om op te leren blijven er dus nog 31 jongen over. De eerste groep heb ik vandaag afgericht, 22 stuks, hiervan mis ik er nog 1. 
Zoals gezegd laat ik de jongen 1 voor 1 los, Niet met grote tussenpozen, elke minuut 1. Resultaat is dat de duifjes gespreid vertrekken, sommige vormen kleine groepjes, anderen gaan alleen op pad. Thuiskomst ziet er dus ook zo uit. Veel spreiding in de aankomsten, waardoor de jongen in mijn beleving veel meer leren dan hele groepen in 1 keer losgooien.

Het kweekhok zal volgend jaar weer veel wijzigingen ondergaan. Alle kwekers zullen 100% overnacht zijn. De koppels die mij dit jaar voldeden blijven zitten, worden waarschijnlijk wel omgekoppeld. Daarnaast nieuw bloed van de Lowik duifjes en het koppel rechtstreekse Overwaters, een paar weken terug aangeschaft. Ik vind zelf dat de kwaliteit van het kweekhok beter wordt, nu nog zorgen dat de jongen van deze koppels dat ook gaan bewijzen.

Ik heb dit weekend, zoals altijd, de aankomsten van de overnachtvluchten weer met plezier gevolgd op de diverse websites. Fenomenaal zoals Arjan Beens zijn seizoen afsluit met een eerste nationaal Perpignan, ver in de overvlucht. Naast Jelle Jellema voor mij de beste overnacht speler van Nederland, hoewel ik besef dat ik hier een aantal mensen tekort mee doe. Daarnaast de aankomsten van Bergerac in sector 4 weer met belangstelling gevolgd. Beste man dit jaar in het hoge Noorden is naar mijn smaak Auke Rekker(comb. Rekker/Westra), uit Berlikum, slechts een paar kilometer hier vandaan. Dit weekend pakt hij weer vroeg met een jaarling duivin, Roos genaamd. Deze duivin zat ook al vroeg op Ruffec(1ste NPO) en doet dat nog eens dunnetjes over. Een nieuw Fenomeen op de overnacht? Wie zal het zeggen.Daarnaast pakte Auke bijvoorbeeld ook een mooie prijs op Barcelona,  De andere vluchten was hij ook goed van de partij, dit na jaren waarin de resultaten nog al eens wisselend waren.
Vergeet ik G & S Verkerk nog, met maar weer eens een fenomenale uitslag in afd. 5. Hoezo voordeel van een megahok, tussen de 1ste in Reeuwijk en de 2de zat gewoon 20 minuten. De 2de van hun hok zat overigens ook nog eens 10de in de afdeling, met teletekst vermelding.... Klasse, ander woord is er niet voor.

De berichten over de eerste vluchten met jongen waren erg wisselend, veel verliezen, maar ook vaak alles thuis, of op 1 na alles thuis. Wat is dat toch, zou toch anders moeten kunnen dan nu al jaren aan de hand is. 
Jammer is wel dat er meteen weer naar afdelingen en LC's wordt verwezen, zouden dan alle LC's van alle afdelingen er geen sjoege van hebben? De social media hebben op zulke momenten toch een erg negatieve invloed, niet terecht in mijn beleving. Welke liefhebber gaat eerst bij zichzelf te rade in dit soort gevallen?

Genoeg, ga nog even van het mooie weer genieten... Morgen weer aan de slag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten