vrijdag 8 augustus 2014

Muizenissen

Vorige week zondag begonnen met africhten, de eerste keer weg met de jongen dit jaar. Van de groep van 22 jongen die ik mee had is alles thuis gekomen. De laatste zat op het hok om 8 uur 's avonds. Duifje zag er niet erg moe uit, dus ik vermoed dat die er het gemak van heeft genomen.
Het is vrijdagavond als ik dit schrijf, plan is om morgenochtend weer te gaan africhten, hoewel de weersberichten niet echt denderend zijn. We zullen zien.

Afgelopen week heb ik diverse scenario's door mijn gedachten laten gaan. Scenario's over de aanpak voor volgend seizoen.
Seizoen 2014 was het eerste seizoen dat ik 3 keer op een overnachtvlucht heb ingekorfd. De resultaten zijn ondertussen wel bekend voor diegenen die dit blog lezen. De eerste vlucht (Ruffec)verliep vlekkeloos, met een echte kopduif en een goed prijspercentage(4 van de 5 prijs), de 2de vlucht(Albi) werd afgelast en kwamen de duiven met de container terug naar Nederland. De 3de (Cahors) werd voor mij een teleurstelling. In de afdeling nog 2 prijsduiven in de staart van de uitslag, in sector 4 kwam het niet eens tot een klassering. 

Wat er fout kan zijn gegaan heb ik al beschreven en voor mijzelf uitgedacht, wat er beter kan moet ik voor volgend seizoen aan gaan werken.

Wat moet ik met de 8 duiven die ik nog over heb van de vliegploeg van dit jaar? Er zitten 2 duivinnen bij die op Ruffec en Cahors in ieder geval NPO prijzen hebben gespeeld op Ruffec en Cahors. Een andere 2 jarige keerde 2 dagen te laat terug van Ruffec en liet zich de dag na Cahors vangen op 5 kilometer van het hok. Daarnaast zijn er nog 5 jaarlingen, 1 doffer en 4 duivinnen. 1 heeft Ruffec en Cahors gespeeld, ze liet zich goed zien van Ruffec, daarnaast ook nog een prijs in het rayon op Sens(584 km),1 jaarling duivin vliegt op Cahors nog net prijs in het NIC. 1 liet zich in het voorseizoen zien, zelfs nog prijs op Sens(584 km), 1 komt continu te laat, van Cahors arriveerde ze op zaterdag, na 6 dagen. De enige doffer heeft geen prijzen gespeeld, van Cahors 's avonds thuis, buiten de prijzen. Niet bepaald een rooskleurig uitzicht voor volgend seizoen. Ik denk erover om alleen nog duivinnen te spelen, kans dat die thuiskomen is in ieder geval groter, als ik de statistieken van mijn hok bekijk sinds ik weer ben begonnen in 2010.

Het nieuwe hok tijdens de bouw in januari
Daarnaast het kweekhok, Ik heb de dagfond duiven al weggedaan, mijn idee voor meer punch en een betere oriĆ«ntatie heb ik niet terug kunnen vinden in de resultaten zover.
Ik kom voor volgend jaar aan 8 koppels, moet ik alleen van de 4 beste duivinnen fokken, continu wisselend van partner, moet ik de koppels weer zetten waarvan ik iets over heb, of waarvan de jongen van dit jaar mij het meest aanspreken. Ik ben er nog niet uit. 
Het enige dat ik tot nu toe weet is dat de jongen afgericht moeten worden, volgend jaar als jaarling gaan ze pas de wedstrijdmand in. 

Wat ik volgend seizoen wel blijf doen is de duiven iedere dag meenemen in de auto, als training, weinig tijd dus gebruik maken van de mogelijkheden die ik heb. Er is dan 's avonds ruimte om de jongen te laten vliegen.
Mijn voermengeling moet zwaarder, ook het opvoeren naar de vluchten toe zal ik beter onder de knie moeten krijgen.

Het nieuwe hok dat in de afgelopen winter heb laten bouwen, voldoet me in ieder geval goed. Het hok is echt goed droog, daarnaast lijken de duiven zich er erg prettig op te voelen.

Focus gaat intussen ook wat meer naar de sierduiven. Ik fok al sinds 1993 het ras Holle Kroppers, een bijzonder gevormde duif van Nederlandse origine. Na allerlei tegenslag hoop ik
Mijn andere passie Holle Kroppers
dit jaar weer eens aan 1 of 2 shows mee te kunnen doen. Iets heel anders dan postduiven en overnachtvluchten, 


Ik denk er allemaal nog eens over na, het duurt nog even voor het weer april 2015. Ik hoop dat de vluchten met de jongen morgen goed verlopen voor iedereen, dat zal betekenen dat ik ook goed kan africhten morgen! Succes allemaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten