Misschien een topper in wording? |
Daarna het bericht van het overlijden van Johan Cruijff. Cruijff, larger than life, belangrijker dan het Koninkrijk der Nederlanden, waar hij toch echt vandaan kwam, verruilde het tijdelijke voor het eeuwige, hoewel hij in zijn leven het eeuwige allang had bereikt. Hij hoort tot die categorie die nooit meer vergeten zal worden. Wat Rembrandt kon met verf en kwasten, kon Cruijff met een bal op het voetbalveld.
Ik vraag me af wie de Cruijff van de postduivensport zou kunnen zijn. Hebben we een uitzonderlijk talent, die door zijn manier van spelen en kweken met de duiven, de hele sport een ander aanzien heeft gegeven. Grootheden genoeg, daar zijn we allemaal van overtuigd, maar is er eentje die door zijn zienswijze en invloed de sport in zijn eentje een heel andere aanblik en beleving heeft gegeven? Moeilijk om dat te benoemen, ik durf het niet aan om er een naam aan te hangen, hoewel een heel illuster rijtje te noemen is. Uit het verleden, maar ook in het heden.
Maar goed, terug naar het heden, de Belgen hebben de kick off van seizoen 2016 allang alweer gehad. In Nederland staan komend weekend de eerste concoursen, of in ieder geval de test vluchten op het programma. Dat het maar een mooi seizoen mag zijn, code rood, rampvluchten en verliezen van jongen mogen dit jaar best eens een keer overslaan.
Ik las deze week over een product dat zou helpen bij het ontgiften van het duivenlichaam. Door de opname van het voer dat wij verstrekken zouden onze duiven ongewild ook nogal wat toxines binnen krijgen. De genetisch gemanipuleerde graan en peulvrucht soorten zouden hier debet aan zijn. Oplossing hiervoor is het verstrekken van mineralen in de juiste verhouding. Er was al eens iemand die zijn nek uitstak en met een product op de markt kwam, waarbij werd beweerd dat het zou gaan helpen bij de verliezen van jongen. De theorie was gebaseerd op het feit dat de opgenomen toxines de ontwikkeling van de zintuigen voor oriëntatie bij de jonge duiven zou vertragen. Dit zou verklaren waarom er soms hele koppels jongen verloren vliegen en nooit meer terugkeren.
Nu was er een groot en bekend merk dat met een nieuwe samenstelling mineralen op de markt komt, speciaal was aandacht besteed aan de detox van de duivenlijven. Zou er dan toch een kern van waarheid in zitten? Volgende vraag: is het vertrouwde merk mineralen, dat ik al jaren voer, dan zo slecht voor mijn duiven geweest? Bij tijd en wijle gaan de duiven zich echt te buiten aan dit product, soms kijken ze er niet naar om, blijkbaar niet nodig op dat moment.
Er schiet me tegelijkertijd een regeltje uit een column van een bekende melker uit het zuiden des lands door het hoofd, deze winter ergens gelezen. Hij probeerde met een paar druppels olie de mineralen beter aan het voer te laten plakken, gewoon omdat hij dacht dat dit wel goed zou zijn, de duiven de mineralen beter op zouden nemen. Oplossing? Zou zomaar kunnen. In ieder geval is het zaak om de opname van de mineralen die we verstrekken te optimaliseren. Maar dat wisten we toch al? Of is iedereen opeens ingedommeld?
Ondertussen op eigen hok is de eerste africhting geweest gisteren, zo'n veertig kilometer, duiven één voor één los. Goed voor de jaarling dames, zijn sinds oktober vorig jaar niet meer mee geweest met de baas. Het duurde met sommigen even, maar alles was weer thuis. Bij thuiskomst moesten de dames wel naar binnen in het overnachthok, de hele winter hadden ze op de opleidingshokken gebivakkeerd. Ook hier hadden de jaarlingen nogal wat moeite. Uiteindelijk liepen ze er toch allemaal in, dus goed gegaan. Ik was van plan om de dames zo lang mogelijk in het opleidingshok te houden, maar ze waren al niet meer te houden, onderling paren, er lagen zelfs al een paar eitjes afgelopen week. Ik laat ze maar bij de doffers, ze mogen zelf kiezen wie. Er zijn een paar doffers tekort, dus het zal mij benieuwen wie er voor wie kiest. Geen duivinnen op weduwschap dus in het voorjaar, hoewel me dit vorig jaar best goed beviel. Kijkend naar het werkschema zijn er nogal wat zaterdagen gepland, te beginnen met komend weekend. Dat maakt het ook al wat lastiger. Naast de voorgenomen vervroegde tijd om de klokken te legen in de vereniging, wordt het best lastig om mee te vliegen voor de uitslag, zullen dus wat meer invlieg beurten worden voor de dames. Als ik moet werken ben ik eenvoudigweg te laat thuis om naar het afslaan te kunnen. Best jammer, ik vind het leuk om in de vereniging mee te doen, hoewel het voor mij geen meerwaarde heeft op sportief gebied. Het is gewoon leuk om je naam op de uitslag te zien en ook een keer een aardigheidje mee te pikken. Maar goed, doel is en blijft drie overnachtvluchten per jaar, met goed opgeleide duiven.
De jongen groeien goed, deze week kunnen de eersten geringd worden. Voorwaar voorjaar.
Goede week!
www.postduivenblog.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten