zondag 31 januari 2016

Leerzame ochtend

Dit weekend eindelijk het bezoekje aan de bekende speler in sector 4 kunnen doen. Collega melker Klaas had mij gevraagd mee te gaan naar Sjaak Buwalda, één van de beste overnacht spelers van sector 4. Ik had hier al weken naar uitgezien, maar allerlei omstandigheden zorgden ervoor dat het een paar keer moest worden doorgeschoven.

Vanochtend was het dus zover, na snel nog de nieuwe aanwinsten van Klaas bekeken te hebben onderweg naar Nijemirdum, in het mooie Gaasterland, of de Zuid-West Hoek, zoals men in die contreien zelf hun regio aanduiden. Mooie omgeving, populair als vakantiebestemming, water, bos en mooie landschappen zijn de ingrediënten.
Voor de overnachtliefhebbers heeft het toch een magische klank. Eén van de sterkste inkorfcentra van sector 4 huist in Balk, centraal in Gaasterland, met bekende namen als Bennie Homma, de broers de Boer, Grouwstra en nog zo wat namen die regelmatig aan de kop van de uitslagen van sector 4 zijn te vinden.
Ook onze gastheer van vanochtend hoort in dit rijtje thuis. Sjaak Buwalda, duivenmelker van  professie, was bereid om ons te ontvangen en zijn methode en systeem aan ons uit te leggen.
Ik had Sjaak nog nooit gesproken, lees wel regelmatig zijn blogs, ook hier is veel uit te leren. Mijn collega melker Klaas kende hem al wat beter, maar was er ook nog nooit op bezoek geweest.
Vragen was nauwelijks nodig, op het moment dat we aankwamen bij de hokken was de ontvangst hartelijk, werd de koffie klaargezet en begon het verhaal dat werd afgestoken door Sjaak. Het verhaal begint bij het begin, het ontstaan van zijn stam, de filosofie die wordt gehanteerd, de missie om te zoeken naar die ene topper, die het verschil kan maken. Het verschil maken betekend kopprijzen en een grote kans dat deze eigenschap door vererft naar de nazaten van deze enkelingen. 
Allereerst is daar een goed kweekhok voor nodig, als eenmaal duidelijk is welke duiven in staat zijn kwaliteit te vererven, is het een vereiste om te zorgen dat het kweekhok ook die duiven gaat leveren voor het vlieghok.
Daarnaast is er de methode voor de vliegduiven. Jongen worden opgeleid, jaarlingen worden al behoorlijk aan de tand gevoeld. Jaarlingen op de deur spelen, de methode die veel wordt toegepast voor jongen bij de programmaspelers. Reden hiervoor: De doffers moeten nog niet te eigen worden, nog niet een eigen bak hebben. Jaarlingen moeten worden opgeleid, in het systeem gaan passen, moeten er klaar voor zijn als 2 jarige.
De meer jarigen worden gespeeld op totaal weduwschap, als de schwung eruit raakt wordt per afdeling geschakeld naar het nestsysteem.
Wat vooral interessant is, is de manier van beoordelen van duiven die geschikt zouden zijn om specifiek in de Zuidwest Hoek te kunnen excelleren. Stand en lengte van het borstbeen lijkt hiervoor bepalend te zijn, iets wat ik zelf nooit bedacht zou hebben. Beweringen komen niet uit de lucht vallen, niet alleen in Nijemirdum, ook bij andere toppers in de buurt is het opvallend dat deze kwaliteit voorkomt bij de beste duiven.
Wat mij opviel was dat het vooral heel willige en alerte duiven zijn die ik in handen kreeg, stuk voor stuk bekende dieren, bewezen vliegers, bewezen kwekers. Duiven die het verschil maken, eigenzinnige types ook.
Eigenzinnig, net als de baas, die volgens zijn eigen methodiek, zijn eigen visie, met zijn eigen analyses, de kolonie naar grote hoogten weet te stuwen. Elke race weer wordt er voor de eerste plek gestreden, elke race is een finale op zich, elke race is een leerschool, op zoek naar de Heilige Graal van de overnachtfond.
Sjaak, nogmaals bedankt dat ik mocht aanschuiven, het was zeker de moeite waard!

www.postduivenblog.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten