zaterdag 6 februari 2016

Zaterdagmiddag: duivensport toekomst per livestream

Zaterdagmiddag, weekend, laat van bed, gisteren de late dienst meegedraaid op het werk. Zo'n dag die je nodig hebt om bij te tanken, wat vermaak zoekt, eigenlijk niet verder dan de drempel van de voordeur wilt.
Op Facebook zag ik dat de finale vervlogen wordt vandaag van de SAMPDR, de prestigieuze éénhoksrace in Zuid-Afrika.
Ik zoek de livestream op en ga gewoon zitten kijken, een beeld dat om de zoveel seconden schakelt van de ene naar de andere camera. Duiven letten, zoals je dat bij een collegamelker kan doen als je zelf niet mee speelt. Gebiologeerd kijk ik naar het scherm, af en toe even schakelend op een andere tab om een site te checken of mijn mail te bekijken, maar steeds snel weer terug.....
Wat is dat toch, zitten wachten tot er een duif thuis komt, zelf niet eens meedoen of ook maar iets met die race te maken te hebben. Ja ik weet het wel, gewoon gek van duiven, gek van het spelletje.
De finale van de SAMPDR is zwaar, uit mijn hoofd arriveerden er vorig jaar maar 17 op de dag van lossing terug op het hok, vandaag zijn er na het klokken van de eerste duif na 2 uur 14 geklokt, er kwam nog een laatkomer tussendoor, dus 15 duiven schoven in de 2 uur door het scherm, De één vermoeid en bijkomend na de zware inspanning, anderen vallen direct voor de ingang van het hok en lopen snel binnen. Tekenend voor karakter en uithoudingsvermogen van de duiven. Wat ook opvalt: veel mensen kijken naar de livestream, gezien de chat die meeloopt, daarnaast is de livestream ook op veel andere sites te zien.
De belangen zijn best groot bij deze race, maar ook bij andere, internationaal bekende races. Inschrijfgeld is hoog, prijzengeld navenant, dat moet ergens wegkomen. Veel sponsoring, wat ook weer verplichtingen meebrengt bij de organisatie van dit evenement.
Kortom, zien en gezien worden, de grote namen uit de duivensport ontmoeten elkaar hier, terwijl hun fokprodukten zich meten met elkaar. Prestige, naamsbekendheid, de wil om die race te winnen. Naamsbekendheid betekend ook geld verdienen, jongen kunnen verkopen, handel. Professionalisering van de duivensport in optima forma. De grote namen zijn niet voor niets snel met het melden van of een duif of een afstamming die maar iets met de vroege duiven te maken hebben.
Wat we hier zien is de ontwikkeling van de duivensport, de evolutie. Eén van de scenario's voor de toekomst zal zijn dat er vanuit dit soort locaties wedstrijden worden georganiseerd, waar men jonge duiven kan afleveren, het inschrijfgeld voldoet, daarna rustig thuis kan volgen wat er met de duiven gebeurd, transparantie verzekerd, alles wordt online gezet, alles is via camera's en livestreams te volgen.
Is dit het toekomstige speelveld voor de grote namen in de sport, het speelveld waar zij de degens kruisen? Zou zo maar kunnen, even terugkoppelend naar wat er gebeurd met inkorf beperkingen en weerstand tegen de "groten". Niet terecht maar wel een manier voor hun om hun ambities te blijven voortzetten. De traditionele duivensport zoals we die nu kennen zal daarmee nog verder achteruit hollen. Die zal wel blijven bestaan, echter, specialisatie en bereidheid om meer te betalen voor het inkorven van duiven zal het gevolg zijn. 
Zorgelijk? Als je het van de zwarte kant bekijkt misschien, van de andere kant, ik zie veel jongere melkers, specialisten op hun gebied, die zich inzetten voor de sport, die zich toe leggen op hun specialisatie, de duivensport zal niet verdwijnen, maar zeker een ander uiterlijk hebben dan hoe we het nu kennen. Evolutie dus, de manier om de sport in stand te houden.
Petje af voor de winnaar vandaag, gefokt uit een doffer die ook in 2012 de winnaar van deze race leverde, van moederskant zitten ook de winnaars genen voor deze race ingebakken. De fokker van dit dier is er dus op gespitst om deze race te winnen. Ja, hij zal er veel geld ingestoken hebben, kan het zich blijkbaar veroorloven en het betaald zich terug. Voor diegenen waarvoor dit niet mogelijk is in financieel opzicht: niet beginnen over de onmogelijkheid, hou maar in het hoofd dat als het bij hem regent, het bij jou gaat druppelen, pik je toch maar mooi je graantje mee op den duur. De Heremans duiven waren niet zo lang geleden ook niet te betalen, volgens mij heeft iedereen ze nu op het hok......
Ondertussen donkere wolken boven de hokken in Zuid-Afrika, 15 duiven geklasseerd, waaronder ééntje van een bekende Nederlandse fokker en speler, ik zeg toppers die nu thuis zijn!

www.postduivenblog.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten