zaterdag 7 november 2015

Mooi initiatief

Duivensport, fijne hobby. In mijn jeugd waren er stickers met een mooie krasdoffer erop met het onderschrift: "Duivensport, fijne hobby". Zo nu en dan denk ik er nog wel eens aan terug, veel melkers hadden zo'n sticker op hun mand, auto of fiets. Ze lieten zien waar ze zich kostelijk mee konden vermaken.
Vanmiddag een middag mee mogen maken waar ik zo'n zelfde gevoel van kreeg. Een aantal melkers bij elkaar, marathonspelers, die hun passie voor de hobby deelden.

Opzet was simpel, gewoon bij elkaar komen, wat nieuwtjes uitwisselen, meegebrachte duiven bespreken, ondertussen komen er wel wat onderwerpen op tafel waarbij tips en tricks uitgewisseld kunnen worden. Het idee was afgekeken van een handjevol sierduivenfokkers die ook op deze manier met elkaar uitwisselen, elkaar helpen en daardoor op den duur allemaal tot betere prestaties komen. Ook van deze dag was dat de insteek.
Hans en Imkje de Ruig waren bereid om het groepje melkers te ontvangen, er is daar een mooie ruimte waar gelegenheid is om bij elkaar te zitten. Parkeren geen probleem, verder alle gemakken aanwezig.

Na de koffie met gebak beet Hans de Ruig het spits af, hij had een aantal duiven klaar gezet, de best presterende duivinnen van zijn hok, daarnaast had hij de beste kwekers van zijn hok apart in een mand, hierdoor kon hij naast de vliegers ook de ouders en verwante duiven laten zien en beoordelen door de andere aanwezigen. Wat altijd grappig is bij dit soort gelegenheden, is dat er heel anders over duiven wordt gedacht, ieder heeft zijn voorkeur. Het mooie van een kleinere bijeenkomst is dat er voldoende ruimte is voor iedereen om zijn zegje te doen, ieders mening wordt met respect gehoord en waar nodig besproken. De meningen over de 1ste NPO Limoges van Hans liepen dan ook wel wat uiteen. Opvallend waren 2 kweekduivinnen, in de hand dieren van ongekende kwaliteit. Bij zijn doffers een oude rode doffer en een donkere doffer uit de Drogba lijn favoriet.
Na het bepreken van de duiven van Hans, werden eerst nog de hokken van Hans bekeken, in de schuur had hij ook nog eens de kweekdoffers klaar gezet. Ook deze werden uitgebreid beoordeeld.
John Logemann bracht 8 doffers mee. Zijn vraag aan de aanwezigen was: beoordeel deze duiven, zijn ze goed genoeg om van te kweken? Pas na het beoordelen door de deelnemers wordt wat extra informatie over de duif verstrekt, zodat het oordeel zo objectief mogelijk is. Ook hier uiteenlopende meningen. Een 2 jarige eigen kweek doffer en een rode doffer van voornamelijk Duitse origine werden over het algemeen als beste en meest bruikbaar aangewezen.
Wim de Jong had slechts 3 duiven meegebracht, maar wel van een excellente kwaliteit. 2 jongen, die uitblonken in bouw en conditie, daarnaast een jaarling duivin, die zich al onderscheidde van een lastige Aurillac. De kraswitpen jonge duivin was echt super!

Bram Wassenaar bracht 5 duiven mee, allemaal afstammelingen van zijn onvolprezen Jellema duivin. Deze duivin heeft al veel goede vliegers op de wereld gezet, bij Bram en bij haar vorige eigenaar, daarnaast is de nakweek hiervan ook goed. Duidelijk een kweekster met allure. Een zoon van deze "Jellema duivin" werd unaniem als beste van de 5 van Bram aangewezen. Van deze doffer waren ook al diverse goede vliegers gekweekt.
Wat opvalt is de uitlopende types duiven van verschillende hokken, ieder heeft zo zijn eigen voorkeur. 
Wat goed beviel was de ongedwongen sfeer, waardoor er met respect naar elkaar werd geluisterd. 
Wat super was, was de goede zorg en gastvrijheid van de familie de Ruig.
Op deze manier bij elkaar komen is constructief en leerzaam voor iedereen, vele wegen leiden naar succes, op deze manier kan je elkaar ook nog eens een beetje op weg helpen, zodat bij alle deelnemers de prestaties uiteindelijk beter worden.
Noem het een werkgroepje of projectgroepje, best een goed idee om dit in allerlei settings te organiseren, liefhebbers kunnen dit onderling doen, helpt je ook nog eens door de wintermaanden heen. Wat belangrijk is, is dat er met kleine groepjes wordt gewerkt, iedereen moet gehoord worden, zodat iedereen ook een positieve inbreng kan hebben.
Ik heb zeker geen slechte dieren op het hok, maar ik heb vandaag wat duiven in handen gehad die mij de prikkel geven om er een schepje bovenop te doen, het kan allemaal nog veel beter!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten