Ervaringen met kweekboxen

Ik zag op Facebook een paar plaatjes van kweekboxen voorbij komen, daarbij werden wat opmerkingen en vragen gesteld. Misschien is het waardevol als ik mijn ervaringen met gebruik van kweekboxen eens opschrijf.
Ik gebruik kweekboxen sinds 2000, ik gebruik ze voor zowel mijn postduiven(kwekers) als sierduiven. 
Reden waarom ik deze boxen gebruik is dat ik zeker wil weten dat de jongen die uit een koppel worden geboren ook daadwerkelijk van dat koppel zijn. Daarnaast is het ook erg overzichtelijk en is het makkelijk om koppels om te koppelen.
Nadelen zijn dat duiven er erg aan moeten wennen, het is bewerkelijk en er zijn een paar zaken die in acht moeten worden genomen, anders gaat het ten nadele van de duiven.
Eerst de kweekboxen zelf. Ik gebruik nu boxen die 70 cm lang zijn, 50 cm diep en 40 cm hoog. De boxen zijn voorzien van een gaasbodem, eronder zit een eenvoudige multiplex plaat, die ik makkelijk naar me toe kan trekken om de mest te verwijderen. In elke box zit een zitplankje van 18 bij 12 cm. Verder is het voorfront gemaakt van materiaal dat ook in de tuin kan worden gebruikt, geplastificeerd gaas met mazen van 5 cm, ik koop dit in panelen, gewoon bij de bouwmarkt, waaruit ik de deurtjes op maat zaag. Je kan zo vrij goedkoop voorfrontjes maken en er makkelijk drink en voerbakjes aan hangen. scharnieren heb je niet nodig, ik gebruik gewoon kabelclips om de frontjes op te hangen, kunnen ze ook meteen draaien. De mazen van 5 bij 5 zijn groot genoeg om de duiven de kop door te laten steken, zodat de bakjes aan de buitenkant kunnen hangen. 
In het verleden heb ik de standaard broedhok maten 70/40/40 gebruikt, ook dit werkte prima. Toen met zand op de bodem, dus geen gaas, wat bewerkelijker maar het werkte.
Voeren en water kan dus aan de buitenkant, scheelt veel tijd met voeren, ook de waterbakjes worden niet snel vervuild. Waterbakjes wel regelmatig schoonboenen en laten drogen, ze worden snel groen. Als er jongen zijn zet ik nog een extra voerpotje in de kweekbox zelf, vooral als de jongen groter zijn helpt dit om de jongen te leren eten.
Ik sluit de duiven dus per koppel op in een box, 1x maal per week zet ik alle doffers in een ren om te baden, als zij klaar zijn worden ze teruggezet in de boxen, daarna gaan alle duivinnen in de ren om te baden. Let op, de duivinnen houden hun ontlasting vast op het nest, als je ze eraf pakt lopen ze makkelijk leeg. Vul de baadbak dus ook nadat de duivinnen in de ren zitten, juist om te voorkomen dat ze de baadbak vervuilen. Duiven willen van nature hun nestomgeving niet vervuilen, bij voorkeur ontlasten ze zich buiten hun broedhok.
Wees zuinig met voeren als de duiven jagen en broeden, pas als er jongen zijn volop voeren natuurlijk, de duiven vervetten makkelijk in de boxen, omdat er weinig beweging mogelijk is. Speciaal voer is niet nodig, alleen met mate voeren.
Duiven die nieuw op het hok zijn, of jaarlingen die voor het eerst in de kweek gaan, hebben moeite met dit systeem. Niet vreemd, de duiven worden belemmerd in hun beschikbare ruimte, ook het paringsritueel heeft ruimte nodig. Het is dus van belang dat er goed in de gaten wordt gehouden hoe de cyclus verloopt. Als ik koppel hou ik scherp in de gaten wanneer de eieren worden gelegd. Als er een koppel is die na 2 weken nog niets heeft, haal ik ze uit elkaar, geef de duivin een week ruimte in een normale afdeling(jongen afdeling bijvoorbeeld), gewoon om ze weer tot rust te laten komen. Na een week merk je wel dat de duivin weer terug wil naar haar broedhok, dus wordt ze weer bij haar doffer gezet. Meestal heeft ze dan wel binnen 2 weken eieren, dus missie geslaagd. Lukt dit niet, dan de 2 weken cyclus herhalen. Heel soms gebeurd het dat er een duif is die niet in het systeem kan aarden. Deze zal dus op een andere manier ingezet moeten worden. 
Koppels die omgekoppeld moeten worden: de duivin wordt weggehaald als de jongen rond de 10 dagen zijn, de doffer brengt dan verder de jongen groot. Dit is geen probleem, gebeurd ook als ze normale broedhokken hebben met vrije uitvlucht. De duivin begint dan alweer aan de volgende cyclus. De duivinnen weer op een vrije afdeling plaatsen, zodat ze beter in conditie blijven.
Koppels die bij elkaar blijven, met ongeveer 10 dagen een 2de broedschaal bij plaatsen, zodat ze probleemloos met de volgende ronde kunnen beginnen. Ik merk dat de koppels na de 3de ronde behoefte hebben om weer op adem te komen, wat ruimte nodig hebben. Zorg ook dat dit gebeurd, het zorgt ervoor dat je jaren langer plezier van je kwekers kan hebben. Ik heb duiven gehad die probleemloos 10 jaar in dit systeem meegedraaid hebben, zonder problemen.

Hoop dat het zo duidelijk is. Als U dit systeem wilt toepassen, succes. Het bevalt mij al jaren bijzonder goed.

Kweekbox 70x50x40

2 opmerkingen:

  1. Heb je een fotootje van een kweekbox? Mvg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb een fotootje onder het artikel geplaatst, maten staan in het artikel.

      Verwijderen