Sjaak Buwalda, Nijemirdum

Sjaak Buwalda, Nijemirdum. Eén van de meest succesvolle overnachtspelers in sector 4, het noorden van Nederland.

Ooit besmet door het duivenvirus door zijn vader, een verdienstelijk programmaspeler in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw. 
Eénmaal besmet met het virus was het voor Sjaak duidelijk, duiven moesten het zijn en duiven zouden het worden.

Op jonge leeftijd weet hij zich een plekje te veroveren in het team dat zich ontfermt over de duiven van de familie Eijerkamp. Eerst administratief, daarna steeds meer als verzorger van de fondduiven, in de uitslagen onder de naam B.J. Eijerkamp. Hier werd onder andere een 1ste nationaal Ruffec gespeeld, naast een behoorlijke rij andere kopprijzen op de overnachtvluchten.

Na terugkeer in Gaasterland werd begonnen met de opbouw van een eigen fondploeg in Nijemirdum, onder eigen naam. Wat er vanaf 2002 wordt gepresteerd in de Zuidwest Hoek mag gerust onder de nationale top worden geschaard. Een hele rits teletekst noteringen, waaronder een aantal eersten, vroege noteringen van Barcelona(met Deyean en Ivana), topnoteringen op Eénhoks races en meer. De man heeft een behoorlijke reputatie opgebouwd.

Basis van de stam die in Nijemirdum huist zijn gebouwd op duiven van Hans Peter Brockamp, Menne en dochters en Harry Brakelè, afstammelingen van de absolute top. De nazaten van deze duiven werden gespeeld, de duiven die het verschil konden maken werden verder ingezet voor de kweek. Veel duiven worden gebruikt om in te kruisen op het "Buwalda " soort, slechts weinigen blijken de kwaliteit te kunnen leveren die wordt vereist door het systeem dat op de hokken in Nijemirdum wordt gehanteerd.
Duiven als Deyean, Doutzen, Prada, Ivana, Maicon, Drago en Melinda zijn wel heel illustere namen in de overnachtwereld. Allemaal exponenten van de basis koppels waarmee werd begonnen.

Het systeem werkt voor Sjaak, er wordt geselecteerd op hardheid en snel herstel, jongen worden opgeleerd tot 400 km, jaarlingen worden op de deur .
veel gespeeld op dagfond en soms overnacht, leren is het devies en thuiskomen. Als 2 jarigen worden ze behoorlijk aan de tand gevoeld, 3x overnacht, soms 4x. 3 jaar en ouder zijn voor de lastigste vluchten, Sint Vincent en Orange ochtendlossing. De duiven die het verschil kunnen maken, teletekst vliegen en zich bewijzen onder moeilijke omstandigheden, worden naar het kweekhok verhuisd, zij zijn de volgende generatie die kopvliegers moet garanderen.

Beoordeling van de duiven gebeurd op basis van ervaring en evaluatie hiervan. Duiven met bepaalde kenmerken hebben de voorkeur, maar moeten zich gaan bewijzen op de overnacht. Opvallend is het aantal duiven met afwijkend gedrag, eigenzinnigheid en de afhangende staartveer.

Er wordt geëxperimenteerd. Elke mogelijkheid om een procent beter te worden wordt aangepakt. Geen resultaat betekend terug naar de tekentafel. Iets nieuws, wordt ingepast als er wordt gedacht aan een eventuele verbetering. De belangrijkste innovatie die was te zien tijdens mijn bezoek was een hokje voor late jongen, rondom open met windgaas, alleen een dak voor lichtdoorlatende golfplaten was er ter beschutting. De duiven zagen er geweldig uit in dit hok.

De baas zelf is bezeten van het spelletje, heeft er zijn beroep van gemaakt. Een eigen visie, met een eigen methodiek, steeds verder uitgediept, zorgt ervoor dat de kolonie in Nijemirdum naar grote hoogtes wordt gestuwd. Eigenzinnig, verkondigd graag zijn mening, wordt vaak als lastig ervaren. Kenmerk van een winner, altijd knokkend voor dat beetje extra. Ik heb dat overigens zelf niet zo ervaren, meningen worden verkondigd, het staat vrij om te doen wat je ermee wilt.

In mijn ogen is Sjaak Buwalda één van die melkers die in staat is om de duivensport verder te innoveren, het zou me niets verbazen als er op een goede dag wordt gesproken van het "Buwalda concept" of  iets dergelijks. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten