Gebr. Löwik Almelo

Gisteren voor de 2de keer dit jaar in Almelo geweest bij de Gebroeders Löwik. Directe aanleiding was de aanschaf van een duivin die ik voor de kweek wil gebruiken. In juni was ik ook al in Almelo, voor de aanschaf van 4 jongen. 1 van de jongen was ik van het hok kwijtgeraakt, om te zorgen dat ik 2 koppels 100% Löwik duiven tot mijn beschikking heb, heb ik nog een keer contact opgenomen om een duivin bij te halen. "Geen probleem, als je vlug bent kan je nog uitzoeken", was het antwoord van Ben Löwik. Dus zaterdagochtend in de auto voor de 150 km lange rit naar Almelo.

De gebroeders Löwik introduceren is voor de fondspelers misschien een open deur intrappen. Overwinningen in sector 3, afdeling 9, de VNCC, naast talloze teletekst en kopprijzen op de overnachtfond, zijn hun deel. De combinatie speelt al 55 jaar, eerst programma en vanaf 1984 alleen nog maar op de overnacht. Er wordt gespeeld op de NPO vluchten, ook wordt er nog wel eens een uitstapje gemaakt naar de ZLU vluchten, er zijn ook vroege prijzen gespeeld op bijvoorbeeld Perpignan en Barcelona.
Stamopbouw is ontstaan vanuit het "Oud Koppel", aangeschaft in 1978, een doffer van Telgenhof, zoon van de toen befaamde "Fonddoffer", een duivin van Klein Haarhuis, dochter van de topper de "41". Vanuit dit koppel is een fondstam opgebouwd die zijn weerga niet kent. Kleinzoon van dit koppel is de "Daxdoffer", zelf een 1ste in de VNCC vanuit Dax, met loodzware omstandigheden. Hij is weer vader en grootvader van een stevige rij kopvliegers, welke ook weer fantastisch vererft hebben op de hokken in Almelo. Daarnaast zijn uit deze stam een hele serie wergaloze fondkleppers geboren, niet alleen bij de gebroeders zelf.
Vaandeldragers van het hok nu zijn o.a. "Rambo", kleinzoon van de "Daxdoffer", winnaar van 1ste NPO Brive in 2010 en de "Cahorsdoffer", winnaar van Cahors sector 3 in 2012. Ook zij zijn nog rechtstreeks uit de lijnen van het "Oud Koppel".

Het systeem is heel eenvoudig. Rond 2 februari wordt gekoppeld, de vliegers brengen 1 jong groot en worden weer gescheiden. Pas na het invliegen op vitesse/midfond wordt er weer gekoppeld, om de duiven op een goede neststand in te kunnen korven voor de 1ste overnachtvluchten. Er wordt met 30 koppels op het nest gespeeld, daarnaast heeft de combinatie de beschikking over 12 kweekkoppels, naar overnacht begrippen niet veel duiven. Jongen worden het hele jaar door gekweekt, voor eigen behoefte worden de jongen gespeeld met de jonge duivenvluchten, natour of taartvluchten, naar gelang de leeftijd van de jongen. De jongen worden voor zover mogelijk al aan de tand gevoeld, alleen de allerbesten kunnen blijven.
Voersysteem is ook gemakkelijk. Er wordt gevoerd als de bak leeg is, soms 3 of 4 keer per dag, de duiven hebben dus eigenljk altijd voer ter beschikking. De jongen worden krapper gehouden om te zorgen dat ze blijven luisteren.
De oude duiven krijgen 2 overnachtingen per jaar, de jaarlingen 1 keer, verduisteren is er niet bij.
Medisch wordt er geënt tegen PMV en pokken, de laatste jaren wordt er ook geënt en gekuurd tegen paratyphus. 
Opvallend is het grote aantal ingeteelde dieren in de vliegploeg, die toch geweldig presteren. Dit getuigd van een heel hoge vitaliteit in de stam.
De hokken zijn als alle goede hokken, droog, goede verluchting en niet teveel duiven per afdeling.
Mondjesmaat wordt er nieuw bloed in de stam ingebracht. De aangekochte dieren worden ingekruist, de jongen hiervan moeten zich bewijzen op de vluchten, alleen de allerbesten behouden hun plekje.

Van de combinatie is Aloys de kweker van de 2, Ben is de soigneur van de vliegduiven, al 55 jaar in harmonie, zoals Ben zegt. 
In gesprek met de gebroeders valt de nuchterheid op waarmee de duivensport wordt benaderd, de gedrevenheid is er na al die jaren nog steeds, maar ook de opgedane ervaring en routine doen hier hun werk. Geen gekke dingen doen, geen paniek als het eens iets meer gaat, een rotsvast vertrouwen in de duiven en het systeem zijn hier de sleutelwoorden. Daarnaast is er een gezonde dosis humor en relativeringsvermogen.
Ben heeft mij gisteren uitgelegd waar dat vandaan komt. Net als iedereen heeft Ben in de duivensport ook een leermeester gehad. Dit was een hard spelende melker met weinig duiven, van origine een boer. Deze meneer was beroepshalve gewend om met het beste uitgangs materiaal te werken, of het nu koeien, varkens of duiven waren. De basis moet zorgen voor aanwas, welke tot het uiterste moet worden getest, zodat alleen de allerbesten overblijven om voor nageslacht te zorgen. Strenge selectie vanuit het beste materiaal. Verder had deze man de stelregel dat je nooit tegen de natuur moet ingaan, de natuur laat niet met zich sollen, zet het je betaald als je haar regels overtreed. Vertrouwen in de dieren en jezelf doet de rest, heb je eenmaal een goedpassend systeem gekozen, niet meer afwijken, slechts kleine aanpassingen ten goede zijn toegestaan.

Na mijn eerste bezoek in juni ging ik al met een heel goed gevoel naar huis, deze mensen verkopen duiven over de hele wereld, zijn toch niet commercieel ingesteld, proberen je wat van het beste mee te geven. Verder zijn ze bereid om je met raad en daad bij te staan. Dit gevoel is gisteren alleen nog maar versterkt, melkers naar mijn hart, ik zit er zelf niet ander in. Geen geheimen, maar kennis delen. Ook hier: we kunnen er niet in kijken, dus verstand van duiven hebben we eigenlijk niet. Wel alles met gezond verstand doen.

Ik heb het gevoel dat het niet mijn laatste bezoekje aan Almelo is geweest, Ben en Aloys bedankt voor de hulp en gastvrijheid!

Voor meer informatie: http://www.gebroederslowik.nl 


Vlieghokken voor oude en jongen

Nog een paar afdelingen

Ben poseert met een potentiele winnaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten