Bram Wassenaar Minnertsga

Zaterdagochtend, druilerig novemberweer. Zo'n dag dat je er eigenlijk niet zoveel zin in hebt. Duiven verzorgd, ze hebben ondanks het weer toch nog lekker gevlogen, een paar jonge doffers zitten weer snel weer op het hok, de laatste pennen hebben ze er uit, dus kwetsbaar in de lucht, ze zoeken snel weer de veiligheid van het hok.
Ik bel Bram nog even, hij stuurde me afgelopen week een berichtje dat ik een duivinnetje kon komen halen. Het duifje had ik al te leen gehad, Bram gaf aan dat hij toch veel teveel kweekduivinnen had, ik mocht hem komen halen, zodat het duifje definitief bij mij op het hok kon komen.
"Ben je thuis vandaag, dan kan ik dat duifje even ophalen." "Ja, kan wel even, na het eten graag."
Om 1 uur in de auto naar Minnertsga, Bram woont in dezelfde straat als waar mijn vereniging is gevestigd. 
Bram Wassenaar is een bekende verschijning in de duivenwereld in noord-west Friesland. Hij runt een centraal hok waardoor veel liefhebbers bij hem aankomen om een opvanger terug te halen. Daarnaast is Bram een goedspelende liefhebber, voornamelijk op de overnachtvluchten. Grappig is dat hij, net als ik, een wat ruimere belangstelling heeft voor duiven, hij bezit naast postduiven ook nog wat sierduifjes, plannen zijn om hier ook weer eens mee naar een show mee te gaan. Iets wat niet veel voorkomt in de postduiven wereld.
Gewoon Bram, zoals iedereen hem kent.

Ik word rondgeleid door de hokken, eerst de kweekduivinnen, onder andere kweekfenomeen de "Jellema duivin", deze duivin heeft voor veel goede nakomelingen gezorgd op een paar hokken hier in de buurt, Bram dankt er zijn "Teletext doffer" aan, 9de nationaal sector 4 op een loeizware Cahors in 2013. Er zitten overigens nog een fiks aantal nakomelingen van deze duivin, die ook hun sporen verdienen. Langs de sierduiven naar de kweekdoffers, hier krijg ik een paar doffers in mijn handen van een superkwaliteit, onder andere "Bokito", 2 jaar achterelkaar duifkampioen in NIC Zwaagwesteinde in 2010 en 2011, daarnaast ook nog 5de duifkampioen afdeling Friesland '96 in 2010, topdoffer. Uit dezelfde lijn krijg ik nog een paar doffers in de hand waar ik meteen maar wat jongen van bestel. In het vlieghok een paar toppers, waaronder de "Teletext", het jongenhok zit nog vol, duiven in een goede gezondheid, die voor de broodnodige aanvulling moeten zorgen in het vlieghok.
Interessant is te zien dat er een ronde late jongen wordt gekweekt die niet gespeeld worden, maar die bestemd zijn voor de kweek, puur om de lijnen van de goed presterende dieren vast te leggen, hier worden kruisingen van het oude soort, zoals Bram het noemt, met het Jellema/Beerda soort getest, maar ook inteelt wordt toegepast, de kwaliteiten van de oudere kwekers moet worden vastgelegd. Gevolg veel kwekers, maar het lijkt toch een succesformule, gezien de prestaties de laatste jaren.

Bram werkt veel samen met Nico van Veen, beter bekend als de Duivencoach. Ze zijn al jaren bezig samen, Bram kweekt en speelt, Nico selecteert, houd prestaties bij, stelt koppels samen, ook kweken ze samen duiven die naar verschillende eenhoksraces gaan. Ook hier zijn beiden regelmatig succesvol.

Na de rondgang nog even bijpraten, voor we het weten is de middag al weer om. Wat een manier om een druilerige dag zoek te brengen, ik heb in ieder geval genoten vandaag en zal behoorlijk mijn best moeten doen om aan te pikken bij de kwaliteit die op dit hok wordt geboden!

www.pigeonjohnny.blogspot.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten