zondag 23 februari 2020

23-02-2020 Veranderingen Managen - Stap twee

Stap één was vorige week al gezet. Voor jezelf onderkennen dat het even niet mogelijk is om met duiven te spelen. Zoals gezegd: kweken kan wel, voor hoksraces, collega melkers en ook nog eens om de tot nu opgebouwde stam in leven te houden.

Vrijdagavond bestuursvergadering van ons cluppie. Ook hier het onderwerp aangesneden. Nodig, want: is er nog draagvlak en meerwaarde om de functie secretaris aan te houden? Een volmondig ja uit het bestuur geeft alweer wat ondersteuning. Komende weekend leden vergadering, ook daar zal ik het naar voren brengen. Liever vooraf uitgelegd dan achteraf teveel energie verspild en scheve gezichten in het vizier.

Zaterdag de hele dag gespendeerd om de hokken om te zetten naar de nieuwe manier van duiven verzorgen.

De hokken schoon gemaakt, voersilo's, gritbakken en waterreservoirs opgesteld en gevuld. Daarna zorgvuldig per afdeling 5 of 6 koppels bij elkaar gebracht. Alleen de afdelingen waar de duiven van Joan, de duiven voor de hoksraces, de sierduiven en de "aparte afspraken" zitten. Die zullen dit seizoen nog even in het "oude" systeem van kweekboxen mee moeten. Ook hier innovatie overigens. Het is de bedoeling dat er met plezier langs de duiven wordt gegaan en hier en daar wat water en voer wordt bijgevuld. De weekenden kan er dan worden schoongemaakt en met zachte hand bijgestuurd, de duiven zullen zelf het werk moeten doen.


De flessen zorgen ervoor dat er niet dagelijks met water hoeft worden gesleept om de drinkgoten te vullen van de kweekboxen. Ook wordt er ruim voer verstrekt in goten. Er hoeft dan alleen worden bijgevuld te worden wanneer nodig.


De overnachters zijn nu opgedeeld in 3 afdelingen. Een afdeling met de beste prestatie duivinnen, doffers erbij gezocht die passen, daarna vrij paren.
Er is een afdeling met "externen." Duiven die ik heb verkregen door aankoop, samenkweek of ruiling. Dit hok moet voor vers bloed in de prestatielijn zorgen. Vrij paren is ook hier het credo.

Tenslotte is er een afdeling met de "56" special. De "56" mag als stamduivin van het hok worden genoemd. Er zitten op deze afdeling dochters, kleindochters en kleinzonen, aangevuld met een paar "externen". Hier wordt de succesvolle lijn van de "56" vastgelegd. Ook hier vrij paren. De kaders worden gelegd doordat de liefhebber bepaald welke duiven in welk hok zitten voor de kweek.

Het was vreemd vanmorgen. Ik hoefde niet persé naar de hokken om te voeren, ik mocht erheen, gewoon om te kijken.......


Op naar een nieuw leven in duivenland,

Tot de volgende!

www.postduivenblog.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten