zondag 5 juli 2015

Bergerac - de reprise

Dat was me het weekend wel. Warm weer, zoals voorspeld, vluchten afgelast, vluchten door gegaan, gelost op een moment dat het niet wordt verwacht, het kan verkeren binnen een week.
Vorige week bepleitte ik wijsheid vanuit de beleidsmakers, diegenen die beslissingen moeten nemen over wel of niet, dit is lastig, er zijn veel meer facetten dan men soms wil overzien. Het belang van de duif en de sport moet voorop staan. We staan in de etalage, de dierenbescherming begint zich te roeren, in BelgiĆ« zijn er vluchten afgelast op voorspraak van een minister.
Onze sport staat in de kijker, of je het nu wilt of niet, welkom in de wereld van de transparantie. Het is inherent aan de tijd waarin we leven, waarom wel delen met je "vrienden" op FB wat je doet of eet, maar niet delen wat er met de duiven gebeurd.
We hebben een grote verantwoording, elke beslissing die je neemt wordt gewikt en gewogen. Wen er maar aan, het word niet anders meer. Je kan een leek niet uitleggen dat duiven in staat zijn om 1000 km of meer af te leggen in de hitte, het lukt een overnachter niet eens om dat aan een programmaspeler uit te leggen. Dus elke duif voor een dagfond of marathon moet wel overwogen ingekorfd worden, moet gerede kans hebben weer goed thuis te komen.
Beslissingen hebben we gekregen, gelukkig, hoewel de berichtgeving vanuit NPO niet eenduidig was. De berichten die op maandag werden uitgegeven waren anders dan later in de week, het was duidelijk dat er veel druk lag bij de mensen die dit op hun bord hadden.
Wat ik zelf vind van deze beslissingen? Chateauroux aflassen was terecht, op deze vlucht zouden veel jaarlingen zijn gesneuveld, was niet uit te leggen geweest. Als melker moet je dit je dieren niet aan willen doen. De afgelasting heeft een ramp in wording verijdelt. Gekozen voor het belang van de duif, prima.
Dat de vitessevlucht afgelast werd, nadat al eerder werd gemeld dat men naar een kortere afstand zou gaan, vond ik zelf overtrokken, 's morgens, in Friesland tot rond 12:00, prima omstandigheden om te vliegen, warm, maar niet te.
Jongen moet je niet willen spelen, dus terecht.
En de overnacht? Ja, die zou ook superzwaar worden, wat ook is gebleken. Barcelona is goed verlopen, als men naar het verdelen van de prijzen kijkt, hoe de duiven nakomen moeten we nog afwachten. Het was een echte klassieker zeggen de zware fondspelers, hier zal jaren over gesproken worden. De fondfanaten snappen dat, maar hoe leg je zoiets aan de buitenstaander uit? Het is keihard, inderdaad, maar we leven wel in een maatschappij waarbij het knuffeldier gehalte hoog is, lees, dit is de publieke opinie. Dezelfde opinie die wordt benut door allerlei instanties die zich met dierenwelzijn bezighouden. Zij hebben een sterke lobby in Den Haag en Brussel, dus kunnen zij het voor elkaar krijgen dat er beperkingen of verboden opgelegd worden.
Bergerac verliep zonder meer goed, hier was een heel wijs besluit genomen om meer op de westlijn te lossen. Heeft zeker bijgedragen aan een goed verloop.
Ik heb Bergerac zelf meegedaan, op mijn locatie worden de langste afstanden gespeeld, de duiven kwamen traag, maar gestaag, het druppelde sinds het vallen van de eerste door tot vroeg in de avond, het tijdstip dat de prijzen eruit waren. In Friesland spelen we 1:3, dus toen al ruim een derde van de duiven thuis. Vanochtend berichten van collega melkers dat de duiven rustig binnen druppelen. Geen vluchten voor jaarlingen en onervaren duiven. Vluchten voor duiven die vol in het ritme zitten, voldoende kilometers in de vleugels en goed gezond. Dat waren ook de duiven die doorkwamen, oude rotten, goed getraind.
Wat opviel was dat de dieren in een goede conditie verkeerden, blijkbaar is er onderweg volop water te vinden geweest en hebben de duiven zich goed aangepast aan de condities, iets wat je vaak ziet bij hittevluchten. 2 weken geleden, Aurillac, bij beduidend lagere temperaturen, kwamen de duiven "leger" thuis dan nu.
Vraag staat nog steeds wat verantwoord is. Iets wat met alle voors en tegens vastgelegd moet worden. Er zal beleid gemaakt moeten worden, waarin een duidelijke overweging zit, wanneer wel en wanneer niet, programma, dagfond of overnachtfond. Wanneer wel en wanneer geen jaarlingen. Jonge duiven lijkt me al helemaal geen discussie, extremen in het weer? Geen jongen vliegen, bespaard de duiven en melkers een hoop ellende.
Het moet toch mogelijk zijn om een aantal ervaren liefhebbers uit alle disciplines bij elkaar te zetten, mensen die in staat zijn om iets verder te kijken dan hun neus lang is. Uit zo'n groep moet toch een goed advies kunnen komen over hoe om te gaan met de omstandigheden. Iets wat volgens klimatologen steeds vaker voor zal komen.
Noem het onzin of bemoeizucht. Als we niets doen wordt onze sport voortijdig de nek omgedraaid door mensen die er iets anders inzitten dan de duivenliefhebbers zelf. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten