zondag 7 december 2014

Beter willen worden

Zondagmiddag, het regent, donker decemberweer, vanochtend de hokken uitgebreid gedaan, de duiven weer eens bekeken en lekker in bad gehad. Drukke weken, dus worden de zondagen benut om te ontspannen en de broodnodige extra zorg aan de duiven te besteden.
De duiven beoordeeld op gezondheid, niets mis mee, hoop dat het zo blijft. Vorig jaar rond de kerst nog een paratyphus uitbraak gehad, zit er niet op te wachten dat het weer gebeurd.
Loop me ondertussen suf te dubben over hoe ik het komend seizoen ga aanpakken. Ik heb in mijn hoofd om alleen duivinnen te spelen op het nest, het zou me goed kunnen helpen om het zo simpel mogelijk te houden, voeren tijdens het seizoen zou zich dan ook alleen op de duivinnen hoeven toe te spitsen. Nadelen zijn het niet uittesten van de doffers en minder duiven beschikbaar om te kunnen spelen. Aantallen maken me niet veel uit, wacht net zo lief op 3 duiven als 20, spannend is het evengoed voor mij. Kwaliteit is waar het om draait.
Ik heb de voorbije seizoenen gemerkt dat ik de doffers sneller verspeel, hoewel de mooiste prestatie tot nu toe ook door een doffer is geleverd.
Als ik deze denkwijze doorvoer, zou ik ook bij de kwekers moeten werken vanuit de beste duivinnen, hierbij de juiste partner zien te vinden. Natuurlijk is het belangrijk dat de 2 partners van een kweekkoppel de juiste inbreng hebben om een zo goed mogelijk jong te kunnen produceren, er wordt wel vaak vergeten dat de duivin een veel grotere inbreng heeft in het produceren van een gezond jong. De duivin produceert het ei waaruit het jong geboren word en stopt haar gezondheid en reserves in datzelfde ei, zij zorgt dus voor een vliegende start bij de ontwikkeling en geboorte van het jong. Het is essentieel, jongen dienen super op te groeien, ga het maar na op eigen hok, jongen die niet snel genoeg opgroeien zijn eigenlijk altijd duiven die worden verspeeld of niet mee kunnen komen met hun hokgenoten. Deze duiven op laten groeien draait dus altijd uit op teleurstellingen.
Beter wilen worden betekend dus: Kwaliteit en gezondheid.

Tijdens het schrijven van dit stukje probeer ik ondertussen wat van de sport op deze zondag mee te krijgen. Schaatsen viert weer hoogtij, de hockeyers spelen een belangrijk toernooi, de eredivisie is op volle toeren. Zwemmers doen het voortreffelijk op het WK korte baan.
Mijn aandacht wordt getrokken door de aankondiging over het uitzenden van de Duitse documentaire over doping in Rusland onder sporters. Even zoeken via Google leert dat het zal gaan over de vermeende wijdverbreide dopinghandel binnen de Russische atletiekwereld. Coaches en begeleiders zoeken naar talenten en worden geprepareerd en getraind om een plekje in de top te bereiken. Men zegt dat hierbij veel gebruik wordt gemaakt van stimulerende middelen. Slechte zaak, als het werkelijk zo is. Men wil dus beter worden met behulp van wondermiddelen in plaats van kwaliteit.
De parallel met de duivenwereld is snel getrokken. Of melkers doping aan hun duiven geven weet ik niet, heb het niet met eigen ogen kunnen zien. Feit is wel dat er praktijken gaande zijn bij sommigen die niet door de beugel kunnen.
Het gebruik van allerhande bijproducten voor herstel en opbouw van reserves is geen doping, maar vaak uitgekiende producten om duiven in een goede conditie te krijgen en te houden. 
In de sportwereld bij mensen is het ook gemeengoed, natuurlijk helpt het om in goede conditie te blijven en snel te herstellen na een inspanning. Het is ook nodig, sponsoren betalen om in beeld te komen, niet omdat de sporter zo aardig wordt gevonden. Topsport is dus gewoon werk.
Dit geldt dus ook voor de duiven van de beroepsmelkers in Nederland en België, ook zij hebben er belang bij dat hun duiven top zijn op elk moment, prestaties betekend jongen verkopen waardoor er brood op de plank komt.
Keerzijde van deze zaak is dat er weinig duiven zijn die lang meegaan, uitslagen leren dat er veelal met jaarlingen en 2 jarigen wordt gespeeld. Branden deze duiven te snel op door het gebruik van alle hulpmiddelen? Op een natuurlijke manier herstellen is er niet meer bij, een overvol programma is hier debet aan.
Bij marathon duiven zie je wel veel meer duiven die aardig op leeftijd zijn, veelal duiven die zuinig worden gespeeld, waardoor ze een langere carrière kunnen hebben. Overigens is het in de marathon wereld ook al gebruikelijk om jaarlingen te spelen op de grote drachten. Of dit goed is valt te betwijfelen, ik heb het overigens zelf ook al gedaan, je wilt toch weten wat er inzit. Het gevaar om de duiven op te branden voor ze tot volle wasdom komen is toch groot. 
Conclusies ga ik niet trekken, het voortschrijdend inzicht zal uitwijzen wat wijsheid en waarheid is. Goede week !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten