zondag 9 november 2014

Stand van zaken: Doelstellingen

Je zelf doelen stellen en stappen maken, daar gaat het om als je ergens verder mee wilt komen. 
Toen ik in 2010 weer begon met postduiven had ik als doelstelling: Binnen 5 jaar wil ik een keer een kopprijs spelen op een overnacht vlucht.
Dit is gelukt, dit jaar op Ruffec heb ik een kopprijs gespeeld op Ruffec. Een kopprijs is in mijn beleving een prijs 1:100 in de afdeling en/of sector 4.
Ik had hier ook nog een paar voorwaarden aan gesteld. De duiven die ik mij aanschafte mochten niet boven het door mij gestelde budget gaan, daarbij waren stambomen ondergeschikt aan de kennis en kunde die ik in het verleden had opgedaan.
Gelukt is dit, de ouders van de 801 heb ik beide via internet opgepikt, de moeder kostte me 40 euro, de doffer had ik geruild voor een paar programma duiven, die ik zelf niet nodig had, maar die me wel konden helpen om de aanschaf van overnacht duiven te financieren. 
Verder heeft het me niet zoveel verder gebracht, de verdere resultaten zijn, op een enkele uitschieter na, niet bepaald om over naar huis te schrijven.

Tijd dus om de doelstellingen bij te stellen, omhoog wel te verstaan. Doel blijft nog steeds kopprijzen in afdeling en sector 4 op overnachtvluchten. De omstandigheden waarin dit moet gebeuren moeten dan ook aangepakt worden.
Gezien de beschikbare tijd die ik heb, zal ik mijn persoonlijke programma moeten aanpassen, de mogelijkheden die ik heb dus benutten. Om de duiven goed voor te bereiden is tijd nodig, tijd is erg schaars in mijn omstandigheden.
Dus: niet meer dan 3 overnachtvluchten per jaar.
Ik heb hiervoor een goed hok nodig, om de duiven optimaal in conditie te kunnen krijgen. Afgelopen winter gerealiseerd, noodgedwongen, door een forse stormschade. Soms moet je geholpen worden door iets van buitenaf. Hok is operationeel sinds maart 2014. Ik ben er tot nog toe tevreden mee. Waar ik dat aan afmeet: de kopprijs van Ruffec en het prijspercentage dat ik die race speelde, voordien had ik veel last van zieke duiven, jongen die overmatig veel aan adeno ten prooi vielen, oude duiven die maar niet in conditie wilden blijven. Dit seizoen(dus sinds maart) heb ik veel minder last gehad, van de jongen heb ik er niet 1 op hoeven ruimen wegens adeno. Oude duiven heb ik niet weg hoeven doen wegens ziekte.
Ik heb hiervoor ook een sterk kweekhok nodig, van hieruit moet de basis van mijn vliegploeg gelegd worden. Het betekend dat ik ook mijn doelstelling voor aanschaf van betere duiven moet aanpassen. Ik heb goede duiven gevonden voor weinig geld, maar ik heb daarnaast toch veel verprutst aan tijd, energie en daarnaast dus ook geld, door duiven die niet goed genoeg waren, voor kwaliteit moet dus wel betaald worden. Budget blijft hetzelfde, alleen moet ik veel selectiever zijn, liever 2 duiven kopen die meer kans op succes geven, dan voor hetzelfde geld 10 stuks, met evenveel kans op succes.
Daarnaast heb ik een goed plan nodig, hierin moeten koppeldata, inkorfdata en terugrekenen welke neststanden daar voor nodig zijn in de winter al op papier staan. Hieraan ontbrak het nog wel eens, improviseren lukt aardig, maakt het ook leuk en breekt de dagelijkse sleur van verzorgen, maar het helpt niet op de weg naar succes.
Een vast systeem van voeren, trainen en wat al meer hanteer ik al, hierin hoeft in mijn beleving niet veel meer te veranderen. Bijproducten wel of niet geven, welke medische begeleiding is perse nodig, wat is overbodig, ik ga het de komende maanden uit proberen te knobbelen.
Wat ik jammer vind is dat de meeste liefhebbers bijna nooit iets vermelden over hoe zij hierover denken, of wat zij doen om hun doelstellingen te bereiken, ik lees hierover eigenlijk alleen vanuit de bekende namen, of krijgen de "gewone" melkers te kort ruimte om dit te delen.
Kennis, kunde en inzichten delen met elkaar zorgt ervoor dat we elkaar gaan waarderen, maar meer nog, zorgt ervoor dat we allemaal wijzer worden!


http://www.pigeonjohnny.blogspot.nl













1 opmerking: