Klaas Buwalda, Sint Jacobiparochie

Op bezoek gaan bij Klaas Buwalda, is op bezoek gaan bij een liefhebber met een passie voor de duif en de overnacht in het bijzonder. 
Telg uit een roemrijk duivenmelkers geslacht, vader en broer laten zich niet onbetuigd op de programmavluchten. Klaas begon ook op deze discipline, maar gooide het roer om in 2012 Overnachten, marathon, dat moest het worden. Een drukke baan als plantmanager bij een grondstoffenleverancier van de bouw en daarnaast een druk gezinsleven met 2 jonge kinderen vragen om aanpassingen. Die heeft hij gevonden in de overnachters. Geen overladen seizoen, afstemmen op de vluchten die er toe doen en knallen.

Klaas laat je praten als het gaat om duiven, hij luistert naar wat er wordt gezegd of gesuggereerd. Hij laat meningen bezinken en gaat er dan op in of op door. Eens of niet eens, verschillende invalshoeken worden afgetast. Iemand die graag leert dus. In het hok luistert hij naar de mening die wordt gegeven over een duif, niet teveel informatie, gewoon zien wat je ervan vind, toetsen aan de eigen mening, wordt de opmerking ook door hem onderkend. 
Wel een uitgesproken mening, de wil om te winnen, of was het niet willen verliezen, het roept soms weerstand op. Een kenmerk van winnaars overigens.

Fantastische duiven in de handen gehad, duiven die zich vanaf 2012 dik hebben bewezen, op een accommodatie die geen ruimte laat voor net niet of eeuwige beloften. Ongelooflijk eigenlijk dat hier in 2015 zo keihard werd gepresteerd.

Spartaanse methode, jongen op de natour of taartvluchten, als jaarling 1 of 2 maal aan de tand voelen op de marathon, goede prijs vliegen is blijven, je niet laten zien is geen kans op een langdurig verblijf. De hokken open, zoveel mogelijk zuurstof, wat er niet tegen kan selecteert zichzelf uit. Overigens een methode die bij veel overnachters wordt gehanteerd. Duiven met een natuurlijke weerstand lijken het beste te renderen op de langste drachten.

Er wordt gezocht naar duiven met een extra klasse, jongen gekocht van de uitblinkers in sector 4, deze krijgen een kans als kweker of vlieger.

Over voer wordt ook al niet moeilijk gedaan, in de winter rui met veel gerst, in de zomer vlieg volle bak en als het er om gaat all in one. Wie hard werkt moet goed eten.

Ik heb een overnachter gezien met een no nonsense aanpak en de passie om te winnen. Van deze gaan we nog veel horen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten